Foto: KNR

Rosing frygter skjult valgkamp

Demokraternes Michael Rosing frygter, at Forfatningskommissionen vil blive misbrugt til at føre skjult valgkamp for Selvstyrets penge. Naalakkersuisoq for selvstændighed, Suka K. Frederiksen, opfordrer kommissionen til også at inddrage oppositionen.

Naalakkersuisut har fået overdraget ansvaret og magten over Forfatningskommissionen af Inatsisartut, efter at sagen blev hastebehandlet i 11. time på efterårssamlingen i 2016.

Derfor er det nu også Naalakkersuisut, der bestemmer kommissionens sammensætning og de regler, der gælder for kommissionen, og det bekymrer Demokraternes medlem af lovudvalget, Michael Rosing. Han har derfor stillet en række paragraf 37 spørgsmål til departementet for selvstændighed.

LÆS OGSÅ Grønlandsk forfatning betyder stop for bloktilskud

Han vil blandt andet have en garanti fra Naalakkersuisut om, at Forfatningskommissionen ikke vil rejse rundt og afholde borgermøder udelukkende repræsenteret ved formandsskabet. Et formandsskab som Naalakkersuisut har tildelt Siumut og IA:

Ingen garanti fra Frederiksen

- Så ligner det en selvstyrefinansieret valgkamp, hvor man vil tage rundt og holde borgermøder forskellige steder og sidde og snakke om selvstændighed, faktisk ret kort tid inden der kommer et valg, siger Michael Rosing.

En sådan garanti vil Naalakkersuisut dog ikke give Michael Rosing, men Naalakkersuisut kommer i stedet med en opfordring til kommissionen:

- Naalakkersuisut opfordrer naturligvis til, at alle partier er repræsenteret ved borgermøderne, skriver Suka K. Frederiksen(Siumut) i sit svar til Michael Rosing.

Det beroliger ikke Michael Rosing, der i det hele taget frygter, at oppositionen bliver yderligere marginaliseret i Forfatningskommissionens arbejde.

Naalakkersuisut kan også vælge andre nøglepersoner

- Først besætter Naalakkersuisut formandsskabet i kommissionen og derefter er det Naalakkersuisut, der i høj grad bestemmer, hvem der skal være tilforordnet i kommissionen.

De tilforordnede skal hjælpe kommissionen i dens arbejde, og Rosing frygter, at Naalakkersuisut vil udpege folk, der deler regeringspartiernes holdning, og derfor formindsker oppositionens indflydelse endnu mere.

LÆS OGSÅ Forfatning holder kog i kampen for løsrivelse

Med regeringspartiernes dominans i kommissionen frygter Rosing, at forfatningsarbejdet vil udbrede en ifølge Rosing fejlagtig opfattelse af Grønlands muligheder:

- Det, jeg virkelig frygter, er, at vi får nogle Brexit-agtige tilstande i Grønland, hvor man får pisket en stemning op om, at nu skal vi bare have selvstændighed, og det skal bare være nu.

Michael Rosing frygter, at landet vil gå fallit, hvis det erklæres selvstændigt, og bloktilskuddet på 3,7 milliarder efterfølgende afvikles.

Se mere i Qanorooq fredag aften klokken 19.00 og 21.00.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt