Rockmusik som det skal spilles

Fredagen var førstedagen af årets Akisuanerit Festival i Nuuk, og Katuaq blev ud på aftenen godt fyldt op af glade og veltilfredse musikelskere. Aftenens højdepunkt kom ved midnatstid, da Sume indtog scenen. Med en ekvilibrisme på instrumenterne og et tekstunivers, der både var aktuelt i halvfjerdserne og i dag, beviste de endnu engang, at de er det suverænt bedste rockorkester Grønland nogensinde har fostret.
Skrevet af Peter Troelsen
29. september 2012 10:45

Med et musikbudget nær en million kroner ville det være helt umuligt at lave en tredages festival uden velvillig hjælp fra lokale sponsorer. De 10 sponsorer udnytter deres sponsorat på forskellige måder, og den mest innovative sponsor ved weekendens festival er helt klart Carlsberg.

-Det er helt naturligt for os at lave en event, samtidigt med at vi skyder penge i et sponsorat. Her på festivalen har vi haft et par konkurrencer om billetter til søndagens koncerter, og så har vi også lavet et lille fotohjørne, hvor tilskuerne kan blive fotograferet sammen med vores unge mennesker. Vi har fundet to nydelige unge piger og et velbygget ungt mandfolk, og som du kan se, så strømmer folk til for at blive fotograferet sammen med dem, fastslår Ole Sørensen, der er ansvarlig for Carlsbergs aktiviteter i Grønland.

Normalt er det ualmindeligt fredeligt, når der er musikarrangementer i Katuaq, og fredagens koncerter var heller ikke nogen undtagelse fra den regel. Det har blandt andet sin forklaring i 14 hærdebrede mænd, der tager sig af sikkerheden under koncerterne.

-Hvis der som her var solgt 800 billetter i forsalg, så stiller vi op med 12 mand, og så supplerer vi med en mand for hver 100 gæster, der kommer og køber billet ved indgangen. Nogle af os er stationært placeret og andre cirkulerer rundt. Vi har altid øjenkontakt med vores kolleger, så vi kan gribe ind, lige så snart at der er optræk til ballade. På den måde tager vi det meste i opløbet, og jeg vil langt hellere snakke en urolig gæst til rette, end jeg vil smide ham ud fra koncerten, forklarer Kasper Hedegaard, der var en af aftenens sikkerhedsfolk.

Med et firecifret antal gæster til fredagens arrangement, ser det ud til at arrangøren Ejvind Elsner lige kan holde skindet på næsen, og det var en glad og storsmilende arrangør knr.gl talte med, da Sume havde spillet det sidste ekstranummer.

-Det er en slags forløsning at se, hvordan glade folk morer sig her i aften. Jeg har knoklet for dette her i mange måneder, men de udfordringer, der har været under vejs, forsvinder helt, når musikken spiller og folk morer sig. Jeg håber på, at der også de næste to dage er fyldt op i Katuaq, det vil betyde, at jeg igen til næste år har mulighed for at binde an med at lave årets største musikbegivenhed i Nuuk, siger Ejvind Elsner.

Der var fællessang fra halvgamle mænd og kvinder og fra unge mennesker, der slet ikke var født da Sume blev dannet tilbage først i halvfjerdserne. Det var belønningen til Grønlands svar på Lennon og McCartney, Malik Høegh og Per Berthelsen, da de sammen med deres seks håndgangne mænd leverede et brag af en koncert fredag aften i Katuaq. Selv om pensionsalderen langsomt sniger sig nærmere, hopper Malik Høegh stadigvæk rundt på scenen som en kåd vårhare og Per Berthelsen kan stadigvæk flytte fingrene ned over el-guitarens gribe bræt, med en fart der er i særklasse. Sume var i halvfjerdserne starten på grønlandsk rockmusik, og selv fyrre år efter er der stadigvæk ingen der slår dem i kunsten at spille rockmusik, som det skal spilles.