Robertnomineret film om oprindelige folk blev til ved et tilfælde

Det første møde mellem Aaju Peter, der er hovedperson i dokumentarfilmen Twice Colonized, og Lin Alluna, der har instrueret filmen, var tilfældigt. Nu syv år senere er deres fælles filmprojekt nomineret til en Robert.
Mødet mellem kvinderne var tilfældigt, men efter syv år, står de med en Robertnominering. Foto © : Donald Michael Chambers
16. januar 2024 07:56

Aaju Peter er hovedpersonen i dokumentaren Twice Colonized, der er nomineret til en Robert for årets dokumentarfilm. 

Dokumentaren fortæller hendes kamp for oprindelige folk i Arktisk's rettigheder. Et arbejde hun har viet sit liv til, og som har taget syv år at lave en film om.

En film, der blev til ved en tilfældighed, fortæller instruktør Linn Alluna.

- Jeg så Aaju tilfældigt på gaden i København, og synes bare, hun så fantastisk ud, så jeg inviterede hende på kaffe.

- Her fortalte hun mig sin historie, og jeg blev ekstremt berørt, fordi det var en historie, jeg ikke kendte til, og jeg følte, at det, jeg havde lært i skolen, var løgn. Så jeg havde det som om, hun havde pålagt mig et ansvar ved at give mig sin historie, så jeg skulle fortælle den.

Klare intentioner

Derfor blev missionen at fortælle Aaju Peters historie så autentiske som muligt, og det var hele tiden duoens intention, at filmen skulle skabe en samtale mellem folk med forskellige baggrunde.

- Vi håber meget, at folk, der ser filmen, vil starte snakken om, hvad det er for en fælles fortid, vi har, og hvilke tiltag vi kan tage for at skabe en bedre fremtid.

- Det er sindssygt vigtigt at kigge på historien, der former vores nutid, og vi bliver nødt til at gøre noget aktivt, hvis vi vil ændre vores fremtid.

Derfor håber Linn Alluna også, at nomineringen er med til at skubbe dokumentarfilmen ud til et publikum, som ellers ikke ville kende til den, og at alle, der ser den, bliver inspireret af Aaju Peters historie.

Men når hun drømmer helt stort, så håber instruktøren, at dokumentaren rammer politisk også, så den er med til at skabe nogle ændringer, der gør, at oprindelige folk får et forum i EU og bedre forhold.

Balance mellem realiteterne og håb

- Det er dog virkelig en balancegang mellem at vise den hårde realitet, og det Aaju virkelig kæmper for og imod, samtidig med at lave en film, som forhåbentlig fylder folk med håb og en følelse af, at uanset hvem du er, og hvor du kommer fra, så kan du gøre en forskel i verden.

Og instruktøren lægger ikke skjul på, at Aaju Peter for hende er en ægte helt.

- Hun gennemgår de her ting i sit liv til stor inspiration for mig og forhåbentlig også for dem, der ser den. Så jeg håber, at nomineringen gør, at folk har lyst til at se den.

Og en ting er helt sikkert, hvis holdet bag Twice Colonized er dem, der løber med en Robert, så skal det fejres med dans hele natten.

- Og også, hvis vi ikke får prisen, så skal det fejres, at vi er nomineret, for det er en anerkendelse fra filmbranchen, og det i sig selv er virkelig stort.

- Og i en branche, hvor man hele tiden stræber efter noget mere, er det specielt vigtigt at huske at fejre sine succeser på vejen, siger den tydeligt stolte instruktør.

Spændingen om, hvorvidt filmen vinder bliver udløst 3. februar, når Robertshowet løber af stablen.