Risø: Forurening har ingen betydning

Risø sætter i dag sidste punktum i undersøgelsen af den radioaktive forurening i Avanersuaq efter atomulykken i 1968.
Skrevet af Karsten Sommer
06. december 2011 10:58

I 2007 bad Selvstyret forskningscentret Risø og Statens Institut for Strålebeskyttelse om at undersøge omfanget at strålingsforurening på det gamle ulykkessted, hvor et amerikansk B-52 fly med kernevåben ombord forulykkede ved Pituffik. Og i dag har Risø offentliggjort den endelige sammenfatning på undersøgelsen.

Og ligesom tidligere undersøgelser, konkluderer også den ny rapport, at forureningen på land i Thule-området ikke har betydning for befolkningens sundhed.

Ud fra en strålebeskyttelsesmæssig vurdering er der, med den nuværende brug af området, ikke behov for restriktioner for ophold i det forurenede område eller behov for oprensende foranstaltninger. Og det vurderes også, at der ikke er behov for at gennemføre yderligere målinger af plutoniumindholdet i personer, som bor i Avanersuaqområdet.

Borgerne i Qaanaaq er i dag blevet informeret om undersøgelsens resultater. Den videre opfølgning af rapportens anbefalinger vil blive diskuteret på et møde i Samarbejdsudvalget mellem Grønland og Danmark på torsdag den 8. december 2011. Samarbejdsudvalgets grønlandske medlemmer består af borgere fra Avanersuaq og medarbejdere fra Selvstyret.