Rigshospitalet hylder de nordatlantiske patienter

Tørret tang, ammassat og chokolade med lakridsfyld. Der var travlhed omkring bordet med nordatlantiske smagsprøver, da Rigshospitalet i dag inviterede til Nordatlantiske dage.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. april 2012 13:48

Det er tredje gang arrangementet løber af stablen, men som noget nyt i år handler det ikke blot om Grønland, men om alle de tre lande i Nordatlanten.

En af hovedkræfterne bag arrangementet er Rigshospitalets grønlandskoordinator Hanne Abild Meyer.

- Vi er rigtig stolte over, at både det færøske og grønlandske sundhedsvæsen henviser patienter til behandling her på Rigshospitalet, og det vil vi gerne markere med de her dage, siger hun.

De grønlandske dage opstod udfra et ønske om at gøre noget for de grønlandske børn og unge, der er i behandling på Rigshospitalet.

- Oprindelig tog de grønlandske dage afsæt i Rigshospitalets børne- og ungeprogram, hvor vi forsøger at lave nogle aktiviteter, som kan skabe nogle små oaser i den ellers hårde hverdag, der er på et hospital. Og da vi også have grønlandske børn og unge, ønskede vi at lave noget særligt for dem, forklarer Hanne Abild Meyer.

Ved bordet med nordatlantiske specialiteter stod en dame med høj spids hat og blåt hår. Det er Rigshospitalets blå heks, også kendt som Janne Kjærsgaard, som også er en af arrangørerne.

Da KNR taler med hende er fadene næsten tomme - især den islandske slik, som er chokolade med lakrids indeni, er revet væk. Men også ammasatterne har været populære.

- Interessen har været helt enormt stor. Dels fra de færøske, grønlandske og islandske patienter, der er blevet rigtig glade for gensynet og har smagt løs, men også alle andre har spurgt og smagt, og det har givet en masse snak på kryds og tværs, der har skabt en dejlig stemning. Og det er det, vi gerne vil med det, siger hun.

Det er de grønlandske patienter, der fylder mest i statistikken blandt de nordatlantiske patienter på Rigshospitalet med over 1000 patienter i 2010. De nordatlantiske dage fortsætter til onsdag.

Programmet byder blandt andet på korsang med Mik-koret, kædedans, eventyr, strikkecafe’ og kaffemik.