Rift om makrellerne

Forsøgsfiskeriet af makrel sidste år var en succes. Rederierne står nærmest i kø for at få del i årets kvote på 60.000 tons makrel.
Skrevet af Karsten Sommer
17. februar 2014 05:44

Det oplyser afdelingschef Emanuel Rosing fra Departementet og Fiskeri og Fangst til Sermitsiaq.AG.

Faktisk har rederierne tilbudt at fiske i alt 288.000 tons - altså mere end fire gange så meget, som kvoten giver mulighed for. Men samtidig erkender Departementet at det ikke kun bliver Grønland, der får glæde af årets makrelfiskeri. Grønlands trawlerkapacitet kan nemlig ikke stå for hele årets fiskeri af makreller.

- Makrelfiskeri kræver et helt andet teknisk udstyr end rejefiskeriet. Vi må derfor sandsynligvis tillade en vis indchartring af udenlandske fartøjer for at få opfisket kvoten, erkender Emanuel Rosing fra Fiskeridepartementet over for Sermitsiaq.

Siumuts Anders Olsen har i et paragraf 37-spørgsmål spurgt Naalakkersuisut, hvordan de sikre, at de makrellerne kan produceres i Grønland. Han påpeger, at man i finansloven for i år har budgetteret med en stor indtægt ved afgifter på fangst af makrel og understreger, at han håber, makrelfangsten vil kunne skabe mange arbejdspladser, blandt andet på Østkysten samt i Sydgrønland.