Revision af Landskassen skal være uafhængig

Et flertal i Inatsisartut bakkede onsdag op om, at der skal være større afstand imellem revisionen af Landskassen og parlamentet. Men en fodfejl fra Palle Christiansen førte til en storm af kritik fra Siumut.
21. april 2010 18:24

Hvis et medlem af Naalakkersuisut for eksempel går på stripbar på Landskassens regning, er det revisionsudvalget som skal løfte pegefingeren, hvorefter hele Inatsisartut kan drage konsekvenser.

Revisionsudvalget består af 5 medlemmer af Inatsisartut, der vælges ved hver efterårssamling.

For at skabe en større adskillelse mellem revision og parlamentet, skal der etableres et uafhængigt revisionsinstitut - stadigvæk under Inatsisartut, men på linje med Bureauet for Inatsisartut og Ombudsmanden, lyder det i et forslag fra Demokraternes Andreas Uldum.

I samme ånd lægger forslaget op til, at revisionsudvalgets medlemmer udpeges for en hel valgperiode ad gangen, så de kan kontrollere Landskassens regnskaber uden at skulle frygte at ryge ud af udvalget ved den næste årlige konstituering.

Naalakkersuisut støtter ideen. Ifølge naalakkersuisoq for finanser Palle Christiansen kan det fjerne en mistillid til det politiske system hos befolkningen:

- Vi har tidligere set avisoverskrifter, hvor medlemmer af revisionsudvalget kommer med en meget bastant holdning og så ugen efter gå ud på forsiden af den samme avis og udtrykker stik modsatte mening. Det kunne tyde på, at de er blevet banket på plads, og det er ikke fremmende for tilliden til det politiske system.

Da Palle Christiansen onsdag fremlagde sit svarnotat til forslaget, opdagede han, at en tekstpassage som burde have været slettet alligevel var kommet med. Men han nåede aldrig at læse hele teksten op før taletiden løb ud.

I tekstpassagen, som skulle have været slettet, udtrykte Naalakkersuisut forbehold over for forslaget. Og den episode fik efterfølgende Siumut til at skifte holdning, mens partiets ordfører Kristian Jerimiassen stod på talerstolen:

- Der opstod problemer, fordi Nalakkersuisut kører en zigzag kurs, hvor de skifter holdning fra dag til dag, ja - fra minut til minut. Vi indstillede derfor fra Siumut, at forslaget behandles i udvalg, så der kan skabes tryghed, siger Kristian Jeremiassen.

Palle Christiansen afviser kritikken:

- Vi fører ikke en dag til dag politik i Naalakkersuisut. Det har Kristian Jerimiassen nok større erfaring i, siger han.

Under debatten kritiserede flere medlemmer af Inatsisartut for Siumut - heriblandt formand Aleqa Hammond - gentagne gange Palle Christiansen for at skabe forvirring i Landstingssalen. ”Forvirringen har ramt Siumut hårdere, end vulkanskyen har ramt Grønland”, lød det fra Palle Christiansen.

Han påtager sig dog ansvaret for, at teksten ikke var blevet ændret i det svarnotat, som var blevet sendt ud på forhånd:

- Det er mit ansvar, og det har jeg også påtaget mig flere gange. Og det håber jeg at både læserne og selv Siumut har forstået.

Tilbage står spørgsmålet om hvad Siumut mener: Før Naalakkersuisut trak de forbehold tilbage, som ved en fejl var kommet med i svarnotatet, ville partiet forkaste forslaget, men endte med at indstille det til udvalgsbehandling.

- Vi er indstillet på at undersøge fordele og ulemper ved forslaget. Men Naalakkersuisuts zigzag-kurs betyder, at der er endnu flere ting, der skal undersøges, siger Siumuts ordfører Kristian Jerimiassen.

Selve den professionelle revision af Landskassens midler varetages i dag af firmaet Deloitte og har aldrig været kritiseret.

Forslaget er nu sendt til behandling hos Formandskabet for Inatsisartut.