Retssag mod EU kan blive en kringlet affære

Landsstyret overvejer at lægge sag an mod EU via verdenshandelsorganisationen WTO. Landsstyret mener nemlig, at EU's nye importforbud af sælskind er i strid med WTO's regler. Men det er i givet fald Danmark, der skal føre sagen for Grønland, og det gør sagen til en kringlet affære.
28. juli 2009 11:06

Situationen er unik og uden fortilfælde i Rigsfællesskabets historie.

Trods en inuit-undtagelse mener Landsstyret, at EU's importforbud af sælskind strider mod de aftaler, som verdenshandelsorganisationen WTO står for. Og derfor overvejer Landsstyret i følge landsstyreformand Kuupik Kleist via WTO at lægge sag an mod EU.

Men hele sagsforløbet kan blive en kringlet affære. For da Grønland ikke er et selvstændigt medlem af WTO, kan Grønland via den vej ikke lægge sag an mod EU. Det forklarer højtstående kilder i det danske Udenrigsministerium til Radioavisen.

- Så hvis Landsstyret endeligt beslutter at lægge sag an, vil det i stedet være Danmark, som på vegne af Grønland, lægger sag an mod EU. Og på den måde vil Danmark som EU-medlem pludselig stå i en situation, hvor landet lægger sag an mod sig selv. Og det har vi aldrig oplevet før, det er meget atypisk, forklarer den højtstående kilde i det danske udenrigsministerium.

Kilden hæfter sig ved, at Landsstyret endnu ikke har taget en endelig politisk beslutning.

- Men hvis Landsstyret beslutter at lægge sag an, så må vi på det tidspunkt finde ud, hvad der skal ske, og hvordan det skal tackles. Lige nu ved jeg faktisk ikke, hvem i Danmark der i givet fald skal beslutte, om Danmark vil lægge sagen an på vegne af Grønland. Vi har simpelthen ingen fortilfælde at kigge på, lyder det fra Udenrigsministeriet.

I Bruxelles er der i øjeblikket ingen, der vil kommentere Landsstyrets udmelding om en retssag. Diplomatiske kilder siger dog til Radioavisen, at inuit-undtagelsen under de givne omstændigheder var det bedst opnåelige resultat. Samtidig siger diplomatiske kilder, at dyreværnsorganisationerne har været "ekstraordinært aktive" i sælskinds-sagen. I hvert fald er det tilsyneladende ikke sket før, at en dyreværnsorganisation har indrykket helsides annoncer i belgiske aviser flere uger i træk.

Herhjemme bakker Fisker- og Fangerorganisationen KNAPK op om Landsstyrets overvejelser om en retssag. Organisationen mener, at importforbuddet er et brud på verdenshandelsorganisationen WTO's formål, eksempelvis formålet om at der skal tages hensyn til at bistå lande som Grønland med at få større del i den voksende internationale handel. Grønlands Arbejdsgiverforening vil i dag ikke kommentere Landsstyrets udmeldinger om en retssag mod EU.