Repræsentationschef rykker til Bruxelles

Efter syv år på posten som repræsentationschef i Danmark fratræder Tove Søvndahl Gant ved udgangen af denne måned.
Skrevet af Martine Lind Krebs
11. juli 2014 10:12

Fra 1. august tiltræder Tove Søvndahl Gant en ny stilling som national ekspert ved EU's Fælles Udenrigstjenestes afdeling for menneskerettigheder i Bruxelles, hvor hun skal arbejde med sit hjertebarn - oprindelige folks rettigheder:

- EU har aldrig rigtigt integreret deklarationen om oprindelig folks rettigheder fra FN i deres overordnede menneskerettighedsstrategi, og det bliver min fremmeste opgave at forberede det arbejde, siger hun.

Selvstyre, klima og regeringsskift

Et blik tilbage på de syv år, der er gået, siden hun tiltrådte, indeholder store begivenheder som Selvstyrekommissionens afslutning, Selvstyrets indførelse, COP15 og to regeringsskift. Både Danmark og resten af verden har i den periode for alvor fået øjnene op for udviklingen i Grønland, siger Tove Søvndahl Gant.

- Pludselig steg interessen for Grønland meget, meget hurtigt, både fra Danmark og internationalt. Vi fik pludselig en masse henvendelser fra journalister, som ville høre om det kommende selvstyre. Der var en masse ting, vi kunne lave for at skabe større forståelse for Grønland.

Noget af det, som Tove Søvndahl Gant især har lagt vægt på, har været at holde informationsmøder for diplomater og for det internationale pressekorps. Samtidig har Grønlandsrepræsentationen under hendes ledelse været optaget af at gøre danske fonde opmærksom på Grønland.

- Der har været en periode, hvor de danske fonde har haft en svækket interesse i Grønland, men den er begyndt at blomstre op igen, og der har Grønlands Repræsentation spillet en vigtig rolle i at skabe forbindelser og broer mellem fondene og samarbejdspartnere.

Brobygning til Danmark

Til sin efterfølger har hun et godt råd med på vejen.

- Der ligger stadig en stor opgave i brobygning mellem Danmark og Grønland. Der er en masse muligheder i forholdet mellem Danmark go Grønland, som man kan udnytte endnu bedre end man gør nu.

Stillingen som chef for Grønlands Repræsentation i Danmark er slået op med ansøgningsfrist 23. juli og forventet start 1. september eller tidligst muligt derefter.