Rekrutterings firmaer: At fjerne personaleboliger dur ikke

Kuupik Kleist ser gerne at personaleboligordningen på sigt helt bliver fjernet. Og rekrutteringsfirmaerne er enige i, at det er en god idé. I hvert fald fald hvis man vil skræmme jobansøgerne VÆK.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
03. februar 2011 15:20

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist fastslog i går, at det både for arbejdsgiver og arbejdstager er ønskeligt, at der ikke naturgivent følger en personalebolig med et job i Grønland.

- Alt andet vil være ønskeligt for alle parter, at man er mere frit stillet i forhold til at vælge sin egen bolig. Det er det, vi ønsker, sagde Kuupik Kleist til radioavisen i går - han mener nemlig at personaleboligordningen stavnsbinder både ansat og arbejdsgiver.

Men det er hul i hovedet, lyder det fra direktøren for Greenland Headhunting, Teddy Sølvberg.

- Hvis han vil have færre kandidater til ledige stillingerne, så er det en rigtig god måde at gøre det på, siger han.

Et andet firma der rekrutterer arbejdskraft til Grønland, Next Job Greenland siger, at det er altafgørende for ansøgere at de får en bolig, når de lander her i Grønland. Derfor er hensigten med at fjerne personaleboliger ikke god. Medejer af NexJobGreenland Peter Rasmussen siger:

- Det virker som en sund og fornuftig ide, at folk selv skal finde deres bolig, men det er sådanne særlige forhold der gør sig gældende hvis man skal tiltrække folk fra Danmark. Man kan bare ikke kan tage herop og kigge på bolig, så lidt som man gør i Danmark. Derfor synes jeg, at ideen ikke dur, siger Peter Rasmussen.

- Men det er det vi ønsker, sagde Kuupik Kleist altså til KNR i går. Han troede heller ikke at jobs uden personaleboliger vil gøre det sværere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til landet.

- Men det er altså altafgørende og det er der to grunde til, siger medejer af Greenland Headhunting, Teddy Sølvberg:

- Det er ret afgørende, i særdeleshed hvis man kigger på markedet på to forskellige måder: Det er, at vi har udefra kommende ansøgere, som for dem er et must, at der er en personalebolig til rådighed for at kunne fungere i et fremmed land. Den anden del, det er herboende som også ønsker at kunne vælge frit med hensyn til bolig, men der er også andre der ikke har økonomi til en bolig og som er afhængig af en personalebolig, og dem mister man også ved at udelukke dem fra en personalebolig, siger Teddy Sølvberg.