Rekordstort underskud på handelsbalancen

Underskudet på handelsbalancen er vokset med en halv milliard kroner, og slår dermed rekorder. Eksporten kan slet ikke følge med.
25. juli 2009 12:35

Grønland bruger flere penge på køb af varer fra udlandet, end der kommer ind på handel til udlandet, og kløften mellem import og eksport vokser. Underskudet på handelsbalancen steg således til med en halv milliard kroner sidste år til 1,9 milliader, og underskudet er nu det største i 40 år. Det viser foreløbige tal fra Grønlands Statistik.

Den største årsag til handelsbalanceunderskuddet er, at udgifterne til udenlandske varer er steget med 779 millioner kroner. Det svarer til en stigning på 21 procent, og det skyldes ifølge Grønlands Statistik, at importen af mineral-, brændsels- og smørestoffer er blevet mærkbart dyrere. Det kostede sidste år 35 procent mere end i 2007, hvilket i kroner og øre svarer til en ekstraudgift på 306 millioner kroner.

Og her kan eksporten slet ikke følge med. Indtjeningen på handel til udlandet steg med kun 6 procent sidste år. Den væsentligste stigning i eksporten-indtjeningen skyldes større salg af næringsmidler og levende dyr til udlandet.