Rekordmange på efterskole i Danmark

Et rekordstort antal unge fra Grønland er i disse dage ved at pakke ud på deres nye værelse på en dansk efterskole.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. august 2013 09:30

Hele 309 elever er det blevet til. Det er omkring 50 mere end sidste år og det største antal siden dobbelårgangen i 2008 med Atuarfitsialaks indførelse.

En af dem, der er på vej til Danmark er Ôdâk’ Olsen, som skal starte på Lyngby Efterskole. Det bliver hans første ophold i Danmark nogensinde.

- Jeg har ikke været i Danmark før, og jeg har altid haft lyst til at rejse til Danmark, så jeg griber chancen nu, siger han.

Hvad glæder du dig allemest til?

- 2-liters cola….Nej – jeg glæder mig til at se nogle mennesker og få nogle venner. Jeg håber jeg vil åbne mig meget, siger Ôdâk’ Olsen, som på Lyngby Efterskole vil dyrke sin interesse i parkour.

Selvom der er mange efterskoleelever i år ligger det inden for normalbevillingerne, oplyser Sprogcentret i Sisimiut, der behandler ansøgningerne om efterskoleophold i Danmark. Ifølge konsulent Kunuunguaq Fleischer er der ikke givet mange anslag, først og fremmest i de tilfælde, hvor ansøgerne ikke havde fundet kontaktfamilier i Danmark.

Men mødet med Danmark kan være et stort chok for de unge. Uddannelsesafdelingen i Det Grønlandske Hus i København oplyser, at de – nærmest inden skoleåret er gået i gang – har arrangeret hjemrejse for 3 unge.