Rekordforsøg blokeret af isen

Inspektionsfartøjet "Ejnar Mikkelsen", der for øjeblikket opererer ud for Nordvestgrønland - nord for Hans Ø - sammen med det amerikanske kystvagtskib Willow har måttet opgive at sætte højderekord for et dansk skib mod nord.
23. august 2011 12:47

 En rekord, der indehaves af søsterskibet  ’Knud Rasmussen’, som sidste år nåede 82 gr. og to minutters nordlig bredde, skriver Politiken.dk i dag.

Isen har  sat en stopper for den videre rejse for ’Ejnar Mikkelsen’, der i det store billede var tæt på - men som i reel distance var 122 kilometer fra ’målstregen’, cirka 5-6 timers sejlads ved beskeden fart.

Og selv om fartøjet er bygget til at skære sig igennem cirka 70 cm tyk is med en stabil fart, så var mundfulden i Nordvestgrønland altså for stor.

»Vi taler om is, der har en tykkelse på cirka to meter og derover, og det er alt for voldsomt«, siger operationschef Keld Qvistgaard fra Grønlands Istjeneste under DMI.

Det danske fartøj er på mission højt mod nord, og det ledsages af ’Willow’, et isforstærket fartøj fra US Coast Guard. Og målet er at træne søredning i fællesskab og udveksle metoder og erfaring.
Blandt andet bliver faciliteterne ved Thule Air Base afprøvet ved at evakuere passagerne fra et fiktivt skib i nød. Denne operation gennemføres efter planen på torsdag den 25. august.