Rekord-år for afsmeltningen af Indlandsisen

Det seneste års rekord-høje temperaturer har ikke uventet betydet en enorm afsmeltning af Indlandsisen.
Skrevet af Mads Fisker
04. januar 2011 04:43

Det har en britisk gletcher-ekspert, der har tilbragt fem måneder godt 100 kilometer inde på isen, nu dokumenteret.

- Denne opvarmning har udvidet smeltningen til nye dele af iskappen, og det har medført enorme mængder smeltevand - mindst dobbelt så meget sammenlignet med året før - der løber ud i havet, siger doktor Alun Hubbard til BBC.

Han vurderer, at den globale opvarmning - eller i det mindste den lokale grønlandske - har været voldsommere end nogensinde før.

- Sidste år var endnu et rekord-år, når det kommer til høje temperaturer i Grønland og i det hele taget det arktiske område, siger Hubbard.

Men forskeren mener nu alligevel, at det med de nuværende temperaturer vil vare mellem 100 og 1000 år, før afsmeltningen vil nå et såkaldt point of no return, hvor den vil føre til et omfattende kollaps, som han formulerer det.

Når det kan ses som en relativ lang tidshorisont, er det fordi andre forskere har anslået, at det vil vare så lidt som 50 år.

Det værst tænkelige scenarie - en fremtidig afsmeltning af hele Indlandsisen - vil efter forskernes bedste skøn føre til, at havene verden over stiger med ikke mindre end syv meter; men det ligger altså uanset langt ude i fremtiden, og det er den udvikling som verdenssamfundet med en mere og mere intensiveret og koordineret indsats i forhold til den globale udledning af CO2 forsøger at bremse.

Alan Hubbard og hans forsker-hold regner med at vende tilbage til Indlandsisen i løbet af året for at dokumentere afsmeltningen.