Rekonstruktion: Den store hash-fangst

Året, der gik: 2009 blev året for politiets største hash-fangst. KNR rekonstruerer forløbet omkring fangsten.
25. december 2009 12:09

En lørdag i juli ligger en 35 fod lang sejlbåd og vugger i vandet syd for Nanortalik. Ombord er en 62-årig dansk mand og en 42-årig grønlandsk mand.

Båden har problemer med storisen, og efter at inspektionsskibet "Ejnar Mikkelsen" har hjulpet den i gang igen, bliver politiet kontakt af Grønlands Kommandoen, fortæller leder af narkogruppen Finn Jeppesen:

- De havde fornemmelsen af, at dem om bord på sejlskibet ikke ville snakke med dem, og det gjorde dem mistænkelige. Det gjorde, at politikutteren Sisak blev sendt derud med to hundeførere.

I første omgang var hash-fangsten beskeden. 38 gram fik politiets narkohund snuset sig frem til. De to mænd blev varetægtsfængslet, sejlbåden bukseret til Nuuk, hvor politiet begynder at undersøge den.

Og der var mere hash om bord. Den mistanke blev pludseligt bekræftet midt under et retsmøde, husker narkogruppens leder:

- En af vores hundeførere dukker op i retten og sigr, at de har brudt en væg end i kahytten og fundet mellem 8 og 9 kilo hash. Og da vi først havde fundet den hash, så blev vi enige om at skille båden fuldstændig ad.

Politiet undrede sig blandt andet over vægten på 6 iltflasker og 2 gasflasker, fortæller Finn Jeppesen:

-Vi havde åbnet for ventilerne, og det gav den karakteristiske lyd af, at der strømmede ilt ud. Så vi var overbevist om, at det ikke var der, der var gemt hash. Men vi syntes, de vejede for meget, så derfor fik vi alligevel en mistanke. Som prøve savede vi en iltflaske midt over, og der kunne vi se, at der var sat en ekstra bund i, så der var tryk i den øverste del og hash i bunden

I hver iltflaske var 10-12 kilo hash rullet ind i et tæppe. I hver gasflaske var der 30 kilo. Men der var mere hash om bord.

- Under ankerkæden lå en plastikpose med 2 kilo hash, husker Finn Jeppesen.

I begyndelsen af oktober blev den 62-årige dansker idømt 8 års anstaltsanbringelse. Den 42-årige grønlænder fik 2 års anstaltanbringelse. Begge mænd har nægtet sig skyldige, og den 42-årige grønlandske mand har anket sin dom til Landsretten.