Rejekvoter skal hjælpe inuit

Canada vil med nye kvoteregler, hjælpe de lokale fiskeselskaber i rejefiskeriet.
08. juli 2016 15:05

Den canadiske fiskeriminister, Dominic Leblanc, annoncerede sidst på ugen, nye regler for kvoter for rejefiskeriet i de nordlige farvande langs Canadas østkyst, især Baffin øen, Labrador og Newfoundland.

Indtil nu er der blevet brugt det 20-år gamle system med, at fiskebåde og selskaber får  tildelt kvoter alt efter hvornår de var begyndt at fiske efter rejer. Systemet kaldes for “Last In-First Out,” den sidste ind-den første ud.

Det vil sige, at de lidt ældre fiskeselskaber, der ofte kom sydfra, fik kvoter, men at nye selskaber og både ikke fik, når antallet af rejer faldt.

Men nu annoncerede ministeren, at systemet skal laves om til et proportionelt delings system, der blandt andet tager højde for Nunavuts jordrettighedsaftaler, inuits økonomiske interesser såvel som de økonomiske interesser af  andre nærliggende kystbefolkninger.

Ministeren sagde videre, at han vil forsætte med sine konsultationer I de næste uger for at kunne opnå en bæredygtig fordeling af kvoter, nu da antallet af rejer falder.