Rejeafgift skal give klejner i kassen

Naalakkersuisut er ude i alle kroge af samfundet for at skaffe indtægter til Landskassen. Og nu ser det til, at det lykkes at finde en lille indtægtskilde ved et par mindre justeringer af rejeafgiften, som Naalakkersuisut hele tiden har haft et godt øje til.
03. august 2011 05:22

Her er der ikke tale om en den store forkromede omlægning af rejeafgiften. Der er kun tale om et beskedent drej på afgiftsskruen, når det gælder transportomkostningerne i forbindelse med rejeeksporten.

Hidtil har det været sådan, at de grønlandske sælgere selv har kunnet bestemme, om salgsprisen til køberen i Danmark eller i udlandet skulle omfatte transportomkostningerne her fra landet.

Afgiftssatsen 0,01 procent har været ens med udgangspunkt i en salgspris på 11,70 kr. pr. kilo rejer. Og den har så kunnet reguleres hver gang salgsprisen er steget med 0,01 procentpoint. Afgiften skønnes i år at skæppe i landskassen med ca. 20 millioner kroner.

Med den nye justering, der efter planen indføres fra næste år, skulle det kunne give ekstra tre millioner kroner i kassen, hvis altså de nuværende handelsmønstre fastholdes. Ordningen indebærer, at de selskaber, der eksporterer uden at indregne transportomkostningerne til køberen kommer til at betale mere i afgift, mens dem der indregner transportomkostningerne i salgsprisen her i landet slipper med den samme afgift.

Hvis afgiftsjusteringen får grønlandske eksportører til at ændre prissætning eller handelsmønster og indregne transportomkostningerne i den grønlandske salgspris, så er der mange der vil blive glade - Både besætningsmedlemmerne på trawlerne, der får hyre efter salgsprisen her i landet og dermed også skattevæsenet. Og det er da altid noget.

Rejeafgiften beregnes kun af de rejefangster, der ikke er omfattet af landingspligten til fabriksanlæg i Grønland.