Regering under heftig grønlandsk kritik

Spørgelysten var ikke stor, efter ordførerindlæggene fra de to grønlandske folketingsmedlemmer. Der var faktisk kun en enkelt spørger blandt folketingets medlemmer, nemlig Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, der især interesserede sig for uran.
Skrevet af mlk
04. oktober 2013 06:05

Det var ellers ikke fordi det skortede på skarpe bemærkninger i begge folketingsmedlemmers ordførerindlæg.

- Lige nu står rigsfællesskabet i en historisk krise, hvor Danmark har valgt EU's side og boykotter Færøerne. Hvor den danske regering truer med at opsige internationale aftaler om hvaler mod Grønlands vilje. Og hvor det ikke er klart, hvilken fælles fremtid vi arbejder mod, sagde Doris Jakobsen fra talerstolen.

Og Johan Lund Olsen langede skarpt ud efter det danske finanslovsforslag:

- Det danske forslag til finansloven for 2014 er desværre - set med grønlandske øjne – bedrøvende læsning. Bedrøvende, trist og præget af langsommelighed, trods kendte - og jeg må sige meget kendte problemstillinger, som har været præsenteret for regeringen af Inuit Ataqatigiit meget tidligt i forløbet.

Uran fyldte naturligvis også godt i dagens grønlandske ordførerindlæg. Johan Lund Olsen brugte halvdelen af sin tale på at tordne mod forslaget om at ophæve nultolerancen.

- Det er hele Rigsfællesskabets uranpolitik, der er tale om, sagde han.

Statsministeren kvitterede for de grønlandske indlæg med ordene:

- Jeg synes, det er naturligt, at spørgsmålet om uran optager os her i salen, for en mulig eksport fra Grønland er en ny problemstilling, som vi selvfølgelig må forholde os til. Som noget meget vigtigt er Danmark og Grønland nu helt enige om, at vi i fællesskab skal finde et praktisk og konstruktivt samarbejde på hele uranområdet, og det skal vi nu arbejde videre med.