Redningsaktion af Royal Greenland skal kulegraves

Naalakkersuisut vil have undersøgt omstændighederne, da Selvstyret sidste sommer måtte ud i en redningsaktion af fiskerikoncernen Royal Greenland ved at indskyde en halv milliard kroner.
Skrevet af Jens Thorin
14. april 2010 18:17

Det sker efter at Inatsisartut-medlem Finn Karlsen (A) har beskyldt Naalakkersuisut for at hemmeligholde oplysninger om Royal Greenlands dårlige økonomi.

Han hævder, at det daværende Landsstyre igangsatte en embedsmandsundersøgelse af Royal Greenlands økonomiske situation. En undersøgelse, der ifølge Finn Karlsen blev færdiggjort den 23.marts.

- Valget blev udskrevet i midten af april måned sidste år, og undersøgelsen var allerede færdiggjort den 23.marts, uden at vi dog blev orienteret om det, og først da Inatsisartut trådte sammen i juni måned, blev undersøgelsen forelagt, siger han.

Beskyldningerne får Naalakkersuisut til at igangsætte en undersøgelse af forløbet.

- Når der er beskyldninger om, at noget er holdt hemmeligt for nogen, og det andrager så store beløb, føler vi os forpligtet til at afdække sagen sådan, så vi ikke behøver at vende tilbage til denne sag hele tiden, siger formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

Finn Karlsen, som er tidligere landsstyremedlem for fangst og fiskeri hilsen undersøgelsen velkommen.

Sidste år havde Landskassen havde et rekordstort underskud på en milliard kroner. Halvdelen af underskuddet brugte de nye Naalakkersuisut til en redningsaktion af det nødlidende fiskerikoncern, Royal Greenland i form af en lån på 250 millioner kroner og et tilsvarene beløb til udvidelse af aktiekapitalen.