Rederi: Hul i ræling var hul i sikkerhed

Rederiet East Greenland Codfish erkender, at det var et klart sikkerhedsbrist ikke at have afskærmet dækket, hvorfra en 31-årig fisker sidste år faldt ud over skibssiden og mistede livet. Dengang vurderede man dog, at det ikke var nødvendigt at rette op på forholdet.
Skrevet af Mads Fisker
24. februar 2012 13:18

Efter Søfartsstyrelsen har politianmeldt det grønlandske rederi for sit ansvar i sidste års dødsulykke, beklager East Greenland Codfish nu, hvad chefjurist Finn Tikjøb over for Radioavisen kaldte en fatal beslutning om at fjerne en del af rælingen på notbåden Erika.

- Det hul i rælingen var et hul i sikkerheden; i vores tilfælde viste det sig at være med dødelig udgang, siger daglig leder Einar Halsson.

Det er ret præcist et år siden, at den 31-årige grønlandske mand uden hverken erfaring eller lovpligtig uddannelse mistede livet i høj sø vest for Island. I den anmeldelse Søfartsstyrelsen nu har indgivet til Grønlands Politi, har man dog ikke valgt at medtage det manglende sikkerhedskursus, men udelukkende fokusere på den manglende afskærmning samt mangelfulde arbejdspladsvurdering, oplyste chefjurist Finn Tikjøb tidligere på ugen.

Rederiets daglige leder forklarer, at skibet havde været på værft kort tid forinden ulykken, og at man her - angiveligt ved en fejl - havde fjernet et stykke af rælingen.

Ifølge Einar Halsson er der i mange lande ikke noget usædvanligt i at have et sådant gab for lettere at kunne hive garnet ind, og derfor kommer Søfartsstyrelsens politianmeldelse bag på ham.

- Skibet havde seks måneder tidligere været under ombygning i Polen, hvor de så åbenbart har taget fejl og lavet det om på den måde. Men det var dengang vores vurdering, at det alligevel var i orden, for den revne på 90 centimeter er en måde at lave det på, som er gængs på mange skibe. Så ja, jeg ved ikke, hvad jeg skal sige: jeg er chokeret over, at det er blevet politianmeldt, siger den daglige leder af East Greenland Codfish.

Einar Halsson ønsker ikke at forholde sig yderligere til selve anmeldelsen, som han ikke selv har set, men giver udtryk for dyb beklagelse over den tragiske hændelse. Og forsikrer samtidig, at rederiet i dag har rettet op på den manglende afskærmning og arbejdspladsvurdering.

- Jeg er frygtelig ked af, at der overhovedet var en ulykke hos os. Det er jo frygteligt lige pludseligt at opleve et dødsfald på skibet. Og det var et sammenfald af mange omstændigheder: den nye mand, som ikke havde ballast til søs, dårligt vejr, og så var det altså det hul i rælingen, siger Einar Halsson.

Den daglige leder oplyser desuden, at man umiddelbart efter ulykken sendte samtlige ansatte på et lovpligtigt sikkerhedskursus. Den omkomne mand, der aldrig før havde arbejdet på et fiskeskib, var påmønstret notbåden Erik mindre en en måned før ulykken som en del af en grønlandsk dæksbesætning udelukkende bestående af unge mænd fra Kulusuk. Det øvrige mandskab var fra Island, hvor fartøjet havde hjemme indtil for tre år siden.

Grønlands Politi skal nu tage stilling til, om man vil rejse sigtelse på baggrund af Søfartsstyrelsens anmeldelse af rederiet.