Redegørelse: Grønland bærer en del af ansvaret

Grønland bærer selv en del af skylden for, at de grønlandske børn født uden for ægteskab før 1974, var juridisk faderløse. Det fastslår den historiske redegørelse, som forleden blev offentliggjort.
20. juni 2011 07:34

Opfattelsen har hidtil været, at det var den danske stat, der forhindrede en ligestilling af grønlandske og danske børn på området. Men det er en sandhed med modifikationer, fortæller ph.d. i arktisk kultur og sprog, Jens Heinrich, der har været med til at lave udredningen, til Kristeligt Dagblad.

- Vi har fundet frem til at det er mange faktorer, der spiller ind. Og Landsrådet i Grønland har blandt andet været en væsentlig del af forløbet, siger han til avisen.

Loven om at faderskabet obligatorisk skulle fastslås til børn ude for ægteskab, blev først sat i kraft i Vestgrønland i 1963 og i Øst- og Nordgrønland i 1974. I Danmark skete det imidlertid allerede i 1937.

Rapporten fortæller, at man i det grønlandske landsråd var bange for, hvad det ville betyde for seksualmoralen, hvis der blev indført regler om faderskab, som kunne signalere accept af sex uden for ægteskab. Man frygtede også, at det ville have for store økonomiske konsekvenser, hvis en far ikke selv kunne forsørge det ekstra barn, og den offentlige pengekasse i stedet skulle træde til, fortæller Jens Heinrich til Kr. Dagblad.

- Måske især på grund af den stærkere kristne moral i Grønland var man optaget af at beskytte familieinstitutonen og ægteskabet, siger han.

Men rapporten frikender på ingen måder den danske stat i spørgsmålet:

"I kolonitiden betragtede Danmark grønlænderne som umodne og på et lavere kulturelt stade, hvorfor danske retsregler for børn uden for ægteskab ikke mentes at være relevante og anvendelige", står der bl.a. i redegørelsen. Den er foruden Jens Heinrich udarbejdet af dr.jur., professor Linda Nielsen og ph.D. adjunkt Sniff Andersen Nexø.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udtalt, at den danske regering lægger stor vægt på at finde en løsning for de juridisk faderløse, og Justitsministeriet forventes at tage stilling til muligheden for at give de juridisk faderløse mulighed for at få fastlået et faderskab.

Udredningen præsenteres i Katuaq på onsdag klokken 19. Den kan også læses på statsministeriets hjemmeside på både dansk og grønlandsk.