Rasmus Lyberth: Jeg vil dyrke kunsten

Rasmus Lyberth er aktuel med sin første danske kunstudstilling, og for fremtiden kommer vi til at se mere til hans kunst, lover han.
Skrevet af mlk
12. maj 2011 06:39

Vi kender ham mest af alt som sanger og musiker, men den folkekære Rasmus Lyberth har flere kunstneriske talenter. For tiden kan en samling af hans udskårne figurer ses i Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter i Struer.

- Det er nogle figurer som tupilakker, men jeg har udvidet dem lidt. Jeg synes det sjove er, når der opstår noget i kommunikationen med det materialer, man arbejder med, siger han.

Inspirationen til sine figurer henter Rasmus Lyberth i de grønlandske traditioner, men først og fremmest lader han materialerne bestemme formen på figuren.

Det er Rasmus Lyberths første kunstudstilling i Danmark, men figurer har han udskåret siden han var en lille dreng.

-  Man år har jeg lavet figurer til mine forældres fødselsdag, så det er på den måde, det har bygget sig op, siger Rasmus Lyberth.      

Drømmen er at lade kunsten fylde mere og mere.

-        Jeg har altid sagt, at når jeg blev 60 år, så ville jeg gerne have mere med min kunst at gøre. Og det nærmer sig, for jeg bliver 60 i år. Så må vi se om drømmen går i opfyldelse, men jeg gør meget mere ud af det i dag, end jeg har gjort før, siiger han.

Sammen med Rasmus Lyberths værker er der på udstillingen værker af multikunstneren Thue Christiansen, tupilakker af Lucia Geraae, keramik af Kristine Markussen og malerier af Linda Riber.

Gimsingshoved danner i weekenden også rammen for en grønlandsk musikfestival, hvor blandt andre Rasmus Lyberth får lov at give den som musiker.