Rapport tegner dystert billede af Nunavut

Over 50 procent af børnene i Nunavut går sultne i seng, og en meget stor del af befokningen er fattige. Det fastslår en ny rapport 'Hvad Nu?' eller 'Qanukkanniq?', som gør status over de første 10 år af Nunavuts historie.
21. oktober 2009 12:45

Rapporten maler et deprimerende billede af situationen i Nunavut, hvor fattigdom, sult, sygdom, dårlige skoler, sociale problemer og boligmangel er virkeligheden for landets befolkning.

Da Nunavut blev oprettet for 10 år siden var forventningerne store. Men nu 10 år senere er mange folk i Nunavut stadig meget fattige, og over 50 procent af børnene går sultne i seng.

Rapporten anbefaler, at der iværksættes hjælpeprogrammer for børn i form af udvikling af uddannelserne. Den beskriver, at alt for mange børn og unge ikke bliver færdige med skolen, de får således intet arbejde og forbliver i fattigdom.

Rapporten beskriver også de dårlige boligforhold. Der er brug for omkring 4.000 nye boliger. Befolkningens sundhed er ringe, og der er ingen hjælp at hente til de mentalt syge. Det er således mange onde cirkler, der alle hænger sammen.

Nunavuts regering står derfor med et svært valg. Regeringen er nødt til at bede den canadiske regering om flere penge for at gøre noget ved de mange problemer og implementere rapportens anbefalinger. Samtidigt vil Nunavut gerne have større selvstændighed.

Som Eva Aariak, Nunavuts regeringsleder siger:

- Rapporten siger ikke noget nyt, vi kender problemerne, og det vil ikke blive let.