Rapport tager temperaturen på Grønland

Hvordan står det til med befolkningsudviklingen her i landet sammenlignet med de nordiske lande, og har Grønland større udfordringer med arbejdsløshed i forhold til Danmark, Sverige, Norge og Finland.
Skrevet af Jonas Fievé
12. august 2018 11:28
Versionist Connie Fontain

Netop de spørgsmål giver rapporten The State of Nordic Region svar på, og tirsdag blev den præsenteret på Ilisimatusarfik i Nuuk. Ifølge vicedirektøren for Nordregio i Stockholm er det en meget vigtig rapport, som Grønland kan få meget ud af.

- Vi har jo en fælles politisk, økonomisk og kulturel historie i de nordiske lande og de tre selvstyrende enheder, og vi kan lære rigtig meget af hinanden, siger Karen Refsgaard.

LÆS OGSÅ Grønland er vild med nordisk samarbejde

Sammenligning giver mening

Siden 1981 har Nordisk Ministerråds institut for regional udvikling hvert andet år udgivet rapporten State of the Nordic Region.

Artiklen fortsætter under tabellen for beskæftigelsen

Tabel fra State of The Nordic Region. Kilde: Eurostat og NSIs.

 

Læs hele rapporten på Nordisk råds hjemmeside

Ifølge udgaven fra 2018 har Grønland en højere arbejdsløshed sammenlignet med Færøerne og Skandinavien, og de sidste ti år er det ifølge rapporten gået den forkerte vej.

Desuden har man her i landet i modsætning til de andre områder i rapporten oplevet en tilbagegang i befolkningen.

Tabel fra State of the nordic region. Kilde: Eurostat og NSIs.

 

Selvom Grønland på mange områder skiller sig ud fra de andre nordiske lande, så mener Karen Refsgaard alligevel, at vi her i landet har gavn af at blive sammenlignet med de andre nordiske regioner.

 - Så har vi stadigvæk et fælles Rigsfællesskab med Danmark og vi har den sammen institutionelle opbygning over flere hundrede år, og vi har en fælles kultur, som gør, at vi kender meget til hinanden, siger hun.

LÆS OGSÅ Grønland har gennemsnitligt julepotentiale

Plads til forbedringer

Men ifølge Karen Refsgaard er der plads til forbedringer til den næste rapport, som udkommer om to år.

- Jeg håber på, at vi får en bedre rapport, hvor Grønland bliver bedre repræsenteret og, at vi bliver bedre til at skabe et kapitel om bioøkonomi, hvor vi ser på mulighederne for Grønland og, at vi også får nogle meget bedre statistiske tal.