Rapport giver drøje hug til islandske politikere

Islands tidligere politiske topledere får drøje hug og beskyldes for ekstrem uagtsomhed i en stor rapport på 2300 sider, som en særlig undersøgelseskommission i Island har udarbejdet.
Skrevet af Karsten Sommer
12. april 2010 10:56

Rapporten, der er resultatet af knap halvandet års arbejde, retter hård kritik mod tidligere statsminister Geir Haarde, samt den tidligere finansminister og en bankminister.

Den Særlige Undersøgelseskommission blev nedsat af Altinget i december 2008 og havde til opgave at undersøge og analysere, hvad der førte til sammenbruddet i de tre største banker i Island i efteråret 2008.

I den omfattende rapport kritiseres landets daværende politiske ledelse især for ikke at have fulgt lovgivningen og for ikke at have haft noget kriseberedskab.

Tidligere statsminister Geir Haarde anklages også for at have lavet aftaler med en række skandinaviske banker på vegne af Island, men uden at fremlægge aftalen for den islandske regering.

Rapporten har været ventet med spænding i Island, og allerede dagen inden offentliggørelsen måtte landets boghandler melde den trykte version udsolgt.