RAL: Uændrede fragtpriser trods ny stor havn i Nuuk

Den nye atlanthavn i Nuuk fra 2017 og Royal Arctic Lines nye samarbejde om fragt med et islandsk rederi har ikke haft indflydelse på fragtpriserne til og fra Grønland.
Den nye store havn i Nuuk har ikke fået fragtpriserne til at dale, oplyser Naalakkersuisut. Foto © : SIKUKI
Skrevet af Jens Thorin
12. september 2020 11:22

Fragtpriserne til og fra Grønland er ikke blevet sænket efter indvielsen af den nye atlanthavn i Nuuk tilbage i 2017 og Royal Arctic Lines nye samarbejde om fragt med et islandsk rederi.

Det fremgår af et svar fra Karl Frederik Danielsen, der er naalakkersuisoq for infrastruktur, til Partii Naleraq's Jens Napãtôk.

LÆS OGSÅ Sikuki Harbour endelig klar

Fragtpriserne er siden august 2015 kun ændret i forbindelse med vareafgift til Sikuki havn og et frivilligt dokumentationstillæg i forbindelse med international lovgivning, skriver naalakkersuisutmedlemmet.

Prisen for fragt til Grønland steget   

- Således har priserne for nordgående fragt siden august 2015 udviklet sig med 0,9%, hvilket ligger under den generelle prisudvikling.

- Dette skyldes blandt andet, at det nordatlantiske samarbejde har mindsket behovet for nye investeringer, skriver naalakkersuisutmedlemmet.

LÆS OGSÅ Samsejling mellem Royal Arctic Line og islandske Eimskip godkendt

Ifølge ham er succeskriteriet ved Royal Arctic Lines nye samsejlads ikke prisfald, men at fragten med indførelsen af samsejladsen er billigere end, hvis der ikke var indgået et samarbejde.

Samtidig peger Karl Frederik Danielsen på, at Royal Arctic Line har foretaget direkte investeringer for over 800 millioner, uden at dette har medført meromkostninger for forbrugerne.

Royal Arctic Line oplyser til KNR, at det drejer sig om investeringer på 880 millioner kroner, der er foretaget i årene fra 2015 til 2019.

Selskabet har investeret 760 millioner kroner i skibe. Der er tale om det mindre containerskib Nanoq Arctica og atlantskibet Tukuma Arctica, der begge er leveret i dette år. Og så er der fire bygdeskibe, der er planlagt til at blive leveret enten i år eller til næste år.

Og så har rederiet investeret for 120 millioner kroner i containere, udstyr, IT og andet i årene fra 2016 til 2019.

Naalakkersuisoq fremhæver også, at der i Østgrønland fremover vil være ugentlig sejlads og bedre dækning fra og med i år.