RAL overvejer at spare nuværende søfolk væk

Der skal spares 10 millioner kroner i Royal Arctic Line, og det får konsekvenser for de ansatte i rederiet, som risikerer at blive erstattet af billigere udenlandske søfolk.
20. marts 2014 11:01

Ledelsen har hvæsset sparekniven, og ikke en ko er hellig. Den daglige drift skal slankes, og hele virksomheden sættes under kassemesterens lup.

- Vi har fået en fraratestigning på 5 procent, og det er ikke helt nok til at dække de omkostninger, der er ved det besejlingsmønster, der er i dag, og den service der er i dag. Det koster altså lidt mere end, hvad der kommer ind via fragtraterne, siger afdelingschef i kommunikation og marketing Jakob Strøm fra Royal Arctic Line.

RAL har tidligere søgt Naalakkersuisut om at hæve fragtraterne med 10 procent, men måtte altså nøjes med det halve. Derfor har RAL's ledelse nu fået til opgave at finde steder, hvor der kan spares.

En af de muligheder ledelsen overvejer vil koste arbejdspladser. RAL undersøger nemlig om billigere udenlandsk arbejdskraft fra for eksempel Filippinerne, skal ansættes på fragtskibene mellem Danmark og Grønland, og hvor mange penge det ville kunne spare. Det drejer sig om stewardesser, skibsassistenter og hovmestre.

- Om det kommer til at ske, er et helt åbent spørgsmål. De får lidt lavere løn, men der er også mange udgifter forbundet ved at skifte, så om det overhovedet kan betale sig, har vi ikke analyseret endnu, siger Jakob Strøm.

Hvis analysen viser, at det kan svare sig at hente filippinere, gør Strøm det dog klart, at de hjemmehørende søfolk vil blive overført til selskabets andre ruter.

Så er spørgsmålet om ikke bare RAL er sure over, at de ikke fik flere penge og nu rasler med sablen overfor ejerne for at få det de vil have. Nej, siger Jakob Strøm.
 
- Jeg føler nu ikke, at vi rasler med sablen. Vi anmodede om at hæve prisen med 10 procent og fik lov at hæve den med fem procent. Derfor bliver vi nødt til at kigge på vores omkostninger, og der er altså ikke så mange områder at tage af, for når man skal sejle hver uge, så har man også høje faste omkostninger, og det prøver vi at nå ind til, forklarer han.

Royal Arctic Line skal fremlægge deres spareplan overfor Selvstyret i oktober måned.