Radikale vil beholde Grønland i folketinget

Grønland skal selvfølgelig være repræsenteret i folketinget. Det mener Danmarks tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre. Han sidder også i Folketingets Grønlandsudvalg.
Skrevet af Mads Lynge
28. januar 2010 10:24

Det ville være et tab uden grønlandske repræsentanter i Folketinget, siger han:

 

- De grønlandske medlemmer er værdifulde. De belyser forhold i Grønland, og er iøvrigt valgt til Folketinget på nøjagtig samme vilkår som for eksempel jeg er, og har samme ret til at blande sig i alle forhold, som alle andre folketingsmedlemmer, siger Niels Helveg Petersen.

 

Debatten om Grønlands repræsentation i folketinget er blusset op igen efter begge grønlandske folketingsmedlemmer, Siumuts Lars-Emil Johansen og IA's Sofia Rossen har sagt, at Grønland med tiden ikke skal være repræsenteret i folketinget.

 

I en leder i Licitationen, byggebranchens dagblad, den 21.januar, fandt man det grotesk at de nordatlantiske folketingsmedlemmer kan være tungen på vægtskålen, når der skal bestemmes, hvem der skal regere Danmark. Det synspunkt er Niels Helveg Petersen ikke enig i:

 

- Det er noget vås. Det er et synspunkt, som har meget lidt støtte i Danmark. Alle partier, også de nuværende regeringspartier, har den opfattelse, at færøske og grønlandske medlemmer har samme vilkår og samme rettigheder som alle andre, siger han.

 

Niels Helveg Petersen mener ikke, at Grønland bør forlade Folketinget - selv når alle ansvarsområder er blevet overdraget fra Danmark:

 

- Den tid den sorg. Lad os nu bruge den nye Selvstyrelovgivning og dens muligheder. Under alle omstændigheder tror jeg, at der vil være behov for en grønlandsk repræsentation og en grønlandsk stemme i det danske Folketing. Men hvis det ikke er et synspunkt, der har støtte i Grønland, så er det selvfølgelig en sag, der må afgøres på et senere tidspunkt, siger tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.

 

KNR har uden held forsøgt at få en kommentar fra begge grønlandske folketingsmedlemmer.