Råvarer kan fortsat sejles ud

Tonsvis af ubearbejdet hellefisk bliver sejlet ud af Grønland, og det er produktionsselskaberne, der selv bestemmer om de vil producere fisken i Grønland eller i udlandet.
Skrevet af Noah Mølgaard
27. april 2011 13:20

15.000 tons ubearbejdet hellefisk blev sendt ud af landet i 2009. Men Naalakkersuisut har ingen hjemmel til at kræve, at hele den indhandlede mængde skal forædles i Grønland.

Det er Siumuts medlem af Inatsisartut Kristian Jeremiassen, der har stillet et paragraf 37 spørgsmål, om hvad Naalakkersuisut agter at gøre noget ved problemet. Men Naalakkersuisut kan kun håbe på, at produktionsselskaberne vil lave forædlingen i Grønland.

- Det er selskaberne, som ejer indhandlingsanlæggene, der afgør, i hvilket omfang den indhandlede fisk skal forædles. Det er Naalakkersuisuts opfattelse, at selskaberne har et stærkt incitament til at forædle fisken, fordi det optimerer værdien af fisken, skriver medlem af Naalakkersuisut for fangst og fiskeri Ane Hansen i sit svar.

Og interessen for at indsætte indhandlingsskibe er igen til stede i år. Fem forskellige selskaber har søgt om at indsætte indhandlingsskibe ved Uummannaq og Upernavik og flere af selskaberne har ikke søgt om produktion ombord. Men det er mere end usikkert om de får tilladelse til at indsætte indhandlingskib.

- Naalakkersuisut besluttet, at der i 2011 som hovedregel lukkes for al indsættelse af transport- og indhandlingsfartøjer i det kystnære hellefiskefiskeri for at undgå overkapacitet. I visse situationer kan der dog være grund til i højere grad at tage hensyn til konkurrenceparameteret. Der tages i øvrigt stilling til konkrete ansøgninger løbende, siger Ane Hansen.