Råstofsektoren er lokomotivet

Endnu en rapport om erhvervsudviklingen i Grønland har set dagens lys. Rapporten er udarbejdet af Cowi Consult for Arctic Business Network og Grønlands Arbejdsgiverforening i forbindelse med en planlagt erhvervskonference i Nuuk den 20. august. Den nye rapport fastslår, at økonomisk vækst via råstofsektoren er en nødvendighed
13. august 2009 17:18

Den nye rapport peger ligesom tidligere analyser på de udviklingsmuligheder, Grønland har indenfor infrastruktur, boligområdet og råstofsektoren. Men fastslår også, at den økonomiske udvikling her i landet vil være afgørende for, om de nødvendige samfundsinvesteringer kan gennemføres. Og her er den økonomiske vækst via råstofsektoren en nødvendighed.

Rapporten peger på, at der de seneste år årligt er tabt knap 200 job i fiskerisektoren. Der er ikke umiddelbart tegn på at dette jobtab vil mindskes. Hvis ikke dette jobtab erstattes af en vækst på andre områder, primært via råstofsektoren, så står Grønland over for en økonomisk nedgang.

Hidtil er jobtab i fiskesektoren blevet erstattet af en rolig vækst i mineralindustrien, vækst i bygge- og anlægssektoren, turisme og offentlig service. På længere sigt skal der ske vækst i nye sektorer, som kan skabe eksportindtægter og skatteprovenu til Grønland, for at landet kan investere i infrastruktur og trafik, boliger, miljø og turisme og så i offentlig service, fremgår det i den nye analyse.

Den præsenteres som sagt på en erhvervskonference i Nuuk den 20. august. Bag arrangementet står Grønlands Arbejdsgiverforening og Arctic Business Network, der tæller omkring et halvt hundrede nordjyske og grønlandske virksomheder. Konferencen sætter forkus på et netværkssamarbejde mellem danske og grønlandske virksomheder, der kan tilføre hinanden know how og økonomisk styrke.