Råstofloven spiller en afgørende rolle

Det er af vital betydning, at den kommende råstoflov bliver præcist og entydigt formuleret. Den mindste fejl kan nemlig udløse en ny forhandling af loven om råstoffer, mener naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen.
Skrevet af Jens Thorin
17. november 2009 12:48

I forbindelse med forhandlingerne af selvstyreloven har loven om råstoffer fyldt meget i debatten, og har været den største knast i forhandlingerne. Råstofloven vil give selvstyret ejendomsretten til at råde over og udnytte råstoffer i Grønlands undergrund.

- Men hvis der er den mindste fejl i udarbejdelsen af den kommende råstoflov, risikerer Naalakkersuisut, at råstofsdelen i Selvstyreprocessen må forhandles på ny, understreger Naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer Ove Karl Berthelsen.

Derfor er det af vital betydning, at loven, som Selvstyret skal overtage fra nytåret, bliver præcist og entydigt.

Alle partier i Inatsisartut har tilsluttet sig forslaget i forbindelse med 1.behandlingen af råstofloven. Lovforslaget skal som bekendt behandles tre gange i Inatsisartut, og når tinget, som forventet, vedtager lovforslaget den 27. november, indleder Naalakkersuisut forhandlingerne med de danske myndigheder om at overtage ansvarsområdet.

- Selvstyreloven er et meget afgørende lovgrundlag i den kommende råstoflov. Kunsten har været at ramme den lov der er defineret i selvstyreloven, siger Ove Karl Berthelsen.