Råstoflov vedtaget under protest fra demonstranter

Et enigt Inatsisartut vedtog i dag den nye råstoflov. Det skete under stor protest fra demonstranter, der ville have udsat loven til foråret.
Skrevet af Mads Lynge
27. november 2009 15:19

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen sagde, at det var nødvendigt med vedtagelsen, således at Grønland kunne overtage ansvarsområdet her til januar:

- Jeg må sige, at denne lov har været undervejs i 30 år, og er en vigtig del af selvstyreaftalen som jo blev til efter hårde forhandlinger. Og netop dette ansvarsområde anså vi fra Naalakkersuisuts side for at være vigtigt, at vi hurtigst muligt kan overtage hele ansvarsområdet vedrørende vort lands undergrund, når der er tale om efterforskning og udvinding af f.eks. mineraler og olie, siger Ove Karl Berthelsen.

Jens Mikkel Fly fra foreningen 16. august begrunder deres demonstration således:

- Vi mener, at hvis loven vedtages i dens nuværende form, så vil den almindelige befolknings rettigheder blive indskrænkede, og at de, der længe har udvundet deres egne sten, således også vil blive kriminaliserede, fordi de nu skal til at indhente tilladelser til udvinding først for at lave det, som de har gjort i mange år, siger Jens Mikkel Fly.

Om man har adskilt smykkesten og mineraler i den nye lov blev efterlyst af demonstranterne, men alle disse spørgsmål kan man altid tage op når loven er trådt i kraft til januar, siger Ove Karl Berthelsen:

- Fra naalakkersuisuts side finder vi det vigtigt, at den herboende befolkning får førsteprioritet når der skal udvindes smykkesten. Dagens demonstranter er netop årvågne over for dette forhold, og vi glæder os til at gå i dialog med dem efter den 1. januar, siger Ove Karl Berthelsen.

Foreningen 16. august, Nuuk Stenklub, miljøorganisationen Avataq, Earth Charter samt ICC arrangerede dagens demonstration.