Råstoffonden til debat igen i Inatsisartut

Hvor meget må Naalakkersuisut bruge af midler fra Grønlands Råstoffond, når fonden begynder at give afkast? Det emne skal Inatsisartut i eftermiddag igen diskutere.
10. april 2014 10:33

Inuit Ataqatigiits Naaja Nathanielsen lægger op til debat i Inatsisartut til eftermiddag om, at der skal fastsættes klare regler for hvor meget af den fremtidige råstoffonds midler, der må anvendes årligt. 

- Og det er jo fordi jeg gerne vil sikre mig, at der er noget til vores efterkommere. At vi ikke bare bruger løs af det penge, der står i fonden. Men at vi bliver pålagt kun at bruge nogen af de midler, siger Naaja Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit.

Så nu lægger hun op til debat i Inatsisartut om, hvor stor en procentdel af fondens fremtidige formue, der kan anvendes årligt:

- Så derfor foreslår jeg nu, at man diskuterer nærmere, hvor meget man må bruge? Kan vi blive enige om et eller andet beløb? Eller en eller anden tommelfingerregel vi kan bruge fremover om, hvor meget vi kan bruge af de penge, der står i fonden. Så vi er sikre på, at der hele tiden er en formue, der giver noget afkast, siger Naaja Nathanielsen og fortsætter:

- Økonomisk råd skrev, at i forhold til andre råstoffonde, de havde kigget på, så havde den grønlandske ret brede og upræcise rammer for, hvordan man kunne bruge midlerne. Og det gav nogen risiko, mente de det. Så de anbefalede at man strammede op, og at man kiggede på den lovgivning der for eksempel er i den norske oliefond. Der har man det princip, at man kun kan bruge afkastet fra formuen, siger Naaja Nathanielsen, der med sit debatoplæg ikke lægger op til et præcist beløb, men kun ønsker at få debatteret, hvordan og hvorledes man vil bruge råstoffondens fremtidige midler:

- Vi kan jo kun hæve mineralerne op en gang. Vi kan ikke tjene de penge igen, når de først er udvundet, så er det væk. Og derfor er det vigtigt, at vi passer på de penge, vi tjener fra råstoffer, siger Naaja Nathanielsen.

Til efterårssamlingen foreslog Naaja Nathanielsen, at det kun skulle være muligt at benytte afkastet af den i fonden opsparede formue. Men der var ikke opbakning til hendes forslag fra flertallet i Inatsisartut.