Råstofdirektoratet: Konsekvenserne skal først undersøges

Beskyttede områder kan flytte sig. Sådan lyder det i dag fra Råstofdirektoratet i et svar til fagbladet Ingeniøren, der gerne ville vide, om myndighederne vil give godkendelse til at lave seismiske undersøgelser i hvalernes beskyttede områder. Direktoratet understreger dog, at hvalerne ikke må tage skade.
Skrevet af Martine Lind Krebs
29. juli 2011 10:07

ICC har tidligere i skarpe vendinger kritiseret, at Råstofdirektoratet vil lade det amerikanske olieselskab GXT lave seismiske undersøgelser efter olie i Nordøstgrønland - blandt andet i et område der i gennem sommeren er en beskyttet zone for havpattedyr. Støjen fra seismik kan nemlig ifølge ICC forstyrre og stresse hvalerne.

Afdelingschef i Råstofdirektoratet Jørgen Hammeken-Holm siger i dag til Ingeniøren, at grunden til at man vil lade GXT søge efter olie i de beskyttede zoner er fordi det er interessant at have et billede af forekomsterne i hele området.

Råstofdirektoratet har da heller ikke endeligt givet grønt lys endnu. Først skal konsekvenserne undersøges nærmere, oplyser Jørgen Hammeken-Holm. Hvis det ikke er forsvarligt at bruge seismik i området får selskabet ikke lov, understreger han.

Han afviser dog ikke, at Råstofdirektoratet en gang måske vil give GXT  tilladelse til at bore efter olie i de beskyttede zoner.

- Ja, måske kan de godt bore senere hen. De beskyttede områder kan ændre sig efterhånden, som vi indsamler mere viden om hvalerne, siger han.

Når og hvis de seismiske undersøgelser går i gang, skal der være to personer om bord for blandt andet at holde øje med hvalerne reaktioner på seismikken.

KNR har tidligere forgæves forsøgt at få Råstofdirektoratet til at kommentere på kritikken fra ICC.