Råstof-aktører skriger på uddannelse

Grønland skal satse mere på uddannelse indenfor råstof- og mineralområdet, mente de grønlandske mineselskaber, da de i dag fremlagde deres arbejde ved råstofkonferencen Joining Forces i Katuaq.
Skrevet af Jaaku Lyberth
21. september 2011 17:09

Import af arbejdskraft udefra er dyrt for selskaberne og for Grønland, og derfor er det vigtigt at mineselskaberne informerer befolkningen om deres arbejde, siger direktør for det selvstyreejede olieselskab Nuna Oil,  Hans Kristian Olsen.

Det er dyrt for mineselskaber og importere arbejdskraft udefra, siger han

- Der er store omkostninger i forbindelse med importering af arbejdskrafter udefra, hvis der ikke findes hjemmehørende arbejdskraft.  En stor del omkostninger der i en større minedrift, er transport og logistik.  Selskaberne prøver så vidt muligt og bruge lokal arbejdskraft, hvis de findes og den uddannelsesniveau der forbundet med i minedrift, siger Hans Kristian Olsen.

Mineselskaber, der opererer i Grønland, er stort set enige om, at uddannelse indenfor mineral  og råstofområdet er vigtig.

Konferencedeltagerne fra Grønland pointerer, at det største problem og udfordring, der er  i forbindelse med et mineprojekt er hyring og brug af lokal arbejdskraft.

Nøgleordet er uddannelse og uddannelse indenfor mineindustrien.

De er nødvendigt, at de unge skal have mulighed for oparbejde erfaring indenfor mineindustrien, mener Hans Kristian Olsen. Men selskaberne indenfor råstof og mineraler skal  føre mere oplysningskampagne ud til befolkningen, pointerer han.

Selskaberne bør køre intens oplysningskampagne om deres arbejde til de lokale, om deres arbejde, og i det hele taget i hele Grønland, mener direktør for Nuna Oil Jens Kristian Olsen.  

Deltagerne i Råstofkonferencen roste Grønland for at have startet et råstofskole i Sisimiut.

Der deltager 271 personer i råstofkonferencen der startede i morgen og slutter imorgen. Konferencedeltagerne er fra  Grønland, Danmark og udlandet. 30 deltagere kommer fra New Foundland.