Qullissat – set med Paninnguaq’s øjne

Dette efterår er det 40 år siden Qullissat blev lukket. For at markere dette er der en ny udstilling i ”Galleri – Malînánguaq” i Nuuk med malerier om Qullissanut. Udstilling er åben fra den 26. oktober til 24. november.
Skrevet af Peter Troelsen
26. oktober 2012 04:50

Der er i alt 14 malerier, hvoraf de fleste af dem er helt nye. Der er et maleri af kæmnerkontoret i Qullissat malet af William Jessen, og et Jens Leibhardt’s ”Kangilliit”. 12 malerier er lavet af Malînánguaq Marcussen Mølgaard.

”Jeg startede allerede med at male sidste år, med henblik på at markere 40 året for lukningen af Qullissat dette efterår. Det vigtigste for mig er, at ”udødeliggøre” Qullissat og livet i byen med forskellige malerier. Mange af husene og andet er jo allerede væk. Udstillingen handler ikke kun naturen, men også minen, fangst, Qullissat om vinteren, den vigtige broen m.m. er med” siger Malînánguaq Marcussen Mølgaard.

Udstillingen er til ære for de stærke kvinder og mænd, der har arbejdet hårdt. Ikke mindst de mænd der har slidt og slæbt i kulminen.

”Jeg tænker specielt på min bedstefar Kristian Markussen (Kalissi), som har arbejdet og slidt i mange år, sammen med mange andre stærke mænd. Jeg tænker også på kvinderne, husmødrene der har hjulpet og støttet og holdt sammen på det hele. Ære være deres minde ” siger Malînánguaq.

Malînánguaq er selv født i Qullissat og blev kaldt ”Paninnguaq” af medborgerne i Qullissat. Derfor hedder udstillingen ”Qullissat set fra Paninguaq’s øjne”

I forbindelse med ferniseringen fredag 25. oktober kl. 15.00 vil den kendte grønlandske guitarist Pele Møller spille vaigatmusik knyttet til den nedlagte bygd.

Galleri-Malînánguaq er at finde i Avannarlliit 17 i Nuuk og har daglig åbningstid fra 13.00 – 17.00.