Qujaukitsoq og Lynge tørnede sammen

I går tørnede naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq sammen med ICC's præsident, Aqqaluk Lynge, i Debat i KNR.
30. april 2014 12:11

Emnet var ICC's berettigelse som organisation. Naalakkersuisut har vedtaget en køreplan, hvor man helt fratager organisationen sit milliontilskud inden for et par år.

- Jeg synes, ICC er ude af trit med virkeligheden i nutidens Grønland. ICC beskæftiger sig kun med de ting, som ICC finder interessant, sagde Vittus Quajukitsoq og gjorde det dermed klart, at han ikke er med i ICC's heppekor.

- Vi må blot konstatere, at ICC arbejder enøjet og ensidigt for at fremme deres interesser, påstod han.

Står det til Qujaukitsoq og Naalakkersuisut skal ICC om få år til at gå tiggergang rundt omkring for at samle de støttekroner ind, som de i dag får fra landskassen.

Men skaffe deres egne penge - det gør organisationen såmænd i forvejen, siger Aqqaluk Lynge.

- Vores metode er at hente penge udefra, således at vi kan lave nogle ordentlige analyser af risikoen for oliespild for eksempel. Hvem har kunnet lave gode analyser om dette emne? Det har kun ICC, lød det fra Aqqaluk Lynge.

Uden ICC havde der været færre kritiske røster om olieudvinding, og spørgsmålet om tvangsflytningen af thulebefolkningen havde ikke været kommet på dagsordenen, og heller ikke de juridisk faderløse, sagde præsidenten, som også mindede om alle de gange ICC har deltaget i møder i Arktisk Råd, som Naalakkersuisut valgte at boykotte sidste år.

Desuden pegede han på ICC's rolle som talerør for inuit-befolkningen i forhold til sælfangst.

- Jeg kan sige, at uden oprindelige folks rettigheder til sæl- og hvalfangst, ville vi ikke have ret mange muligheder, sagde ICC-formanden.

Vittus Qujaukitsoq anførte i debatten, at ICC modarbejder Naalakkersuisuts arbejde. Men han var ikke så konkret i sin kritik, og pludselig handlede det om spillereglerne for, hvordan ICC bruger sine penge.
 
Så det vil sige, I vil gerne have ICC, så længe ICC gør, som I gerne vil have de skal gøre?
 
- Nej, det vil vi ikke. Jeg ønsker blot nogle transparente spilleregler for, hvad de offentlige penge skal gå til.

Men det er i orden, at ICC står i vejen, sagde Aqqaluk Lynge. Det er faktisk det, som er formålet med organisationen, mener han.

- Vi skal være de irriterende sten i kamikken, forklarede han.

Dog er det ICC sten i kamikken, der koster alt alt for mange millioner, mener Vittus Qujaukitsoq. Til slut i debatten virkede det dog, som om han anlagde en tone, der var en smule mindre kritisk.
 
- ICC får tilskud fra Grønlands Selvstyre, og det vil de få et stykke tid endnu. Men der vil komme nogle betingelser, nogle strenge krav til, hvad pengene skal gå til, sagde Vittus Qujaukitsoq.

Aqqaluk Lynge bekræftede, at ICC kan restruktureres, så det svarer til en mellemfolkelig NGO i en tid med selvstyre, men han sagde, at det ikke er hans opgave at ændre på ICC's struktur.

ICC får stadig et solidt tilskud på 3,5 millioner kroner.
 
Du kan se den fulde debat i tv, anført af Mikkel Bjarnø Lund, når den genudsendes på grønlandsk klokken 18:30 og 21:30 på dansk. I radioen klokken 20:15 og 20:45.