QPK: 642 brugere af krisecentre er stadig for mange

Samtale er vejen til at komme ud af problemerne, opfordrer formanden for Sammenslutningen af krisecentre. Dagen i dag er FN's internationale dag mod vold mod kvinder.
Skrevet af Najaaraq Egede
25. november 2010 10:13

Titlen i år er: Fortie ikke om vold, men tal om det. Ved at tale om tingene, vil man lære at sætte grænser. Dit liv er dit ansvar. Det er derfor dit eget valg, om du vil acceptere at leve med mobning, nedgørelse, vold, synlig som usynlig, skriver krisecentrene i en meddelelse.

I de syv krisecentre i kysten er der rapporteret 642 brugere i 2009.

- Selvom tallet bliver mindre år for år, er det stadig et meget højt tal, siger Regine Enoksen, formand for Sammensluningen af Krisecentre.

Hun mener, at vold stadig er et stort samfundsproblem i dagens Grønland. Derfor mener fagpersonerne, at alle, lige fra mænd, kvinder og børn skal hjælpes på lige fod.

- Det skal vi fagpersoner også være bedre til. Fysisk som psykisk vold har en skadelig indflydelse for velfærdet og skal ikke accepteres. Især de steder, hvor børn vokser op, siger Regine Enoksen og fortsætter:

- Børn, der vokser op i hjem, hvor vold er en del af hverdagen, får psykiske men. En af konsekvenserne er, at barnet eller den unge selv begynder at bruge vold som en del af deres natur. Derved bliver også deres syn på menneskeværd og eget værd også skadet. Og at lære at tale sammen i stedet for vold er vejen frem, siger QPK.

- For mennesker, der har lært at tale om tingene, er vold unødvendig. Samtale er eneste vej ud af problemerne, siger formanden for krisecentrenes sammenslutning Regine Enoksen fra Oqqiffik i Sisimiut.

Andre krisecentre i kysten er: Qimarnguik i Nuuk; Sikkersoq i Qaqortoq: Qarajaq i Aasiaat; Naneruaq i Ilulissat; Saaffiginnittarfik i Paamiut og Ornitaq i Narsaq.