Qivittoq skabte glæde

Der var stor gensynsglæde, da filmen Qivitoq blev vist i Det Grønlandske Hus i går aftes.
Skrevet af mlk
27. januar 2011 07:36

Interessen var stor, da filmen Qivitoq for første gang blev vist for åbne døre i Det Grønlandske Hus i København i går. Næsten alle pladser var fyldt op, og Det Grønlandske Hus har allerede nu udsolgt til næste forestilling den 1. februar.

Der var en summen af bemærkningerne, latter og småudbrud under filmen i går aftes. Det var tydeligt, at mange oplevede den med gentagelsens glæde, enten fordi de havde set den som børn, da den blev vist i Grønland i 50’erne, eller fordi de havde gamle venner, slægtninge eller bekendte, der var med i filmen. En af filmgæsterne var Amanda Fencker, der så filmen så barn.

- Dejligt at gense den. Min farfar var med til at instruere.

Filmen Qivitoq er optaget i 1956 i Ilulissat og Saqqaq. Den har Poul Reichhardt, Astrid Villaume og Niels Platou i hovedrollerne og var den første danske film, der blev nomineret til en Oscar. En anden filmgæst, der genså filmen, var Jens Davidsen.

-Sjovt at se den igen. Dejligt at få genopfrisket.

Også salget af dvd-udgaven går forrygende. Så godt at der har været udsolgt flere gange og har måttet genoptrykkes flere film. Indtil videre har Nordisk Film solgt 13.000 dvd’er, og Qivitoq lå i toppen af dvd-salgslisterne de første uger efter udgivelsen. Det oplyser David Péronard fra Nordisk Film. Han kalder det ret overraskende i forhold til, at Qivitoq er en klassiker-titel og ikke en moderne blockbuster.

Nordisk Film har ikke overblik over, hvor mange film, der er solgt i Grønland, men oplyser at også i Grønland er filmene blevet revet væk.

Og hvis der er nogen, der har undret sig over det manglende –t i titlen Qivitoq, så skyldes det, at filmen er lavet før retstavningsreformen, og at titlen ikke er ændret siden. Hvorfor der er brugt Q i stedet for K’ kan Nordisk Film i dag derimod ikke forklare.