Qeqqata Kommunia forbydes at løfte ansatte i gravemaskine

Det er ikke altid, at Arbejdstilsynets besøg er lige belejlige. Det kan Qeqqata Kommunia skrive under på, der efter et besøg forbydes at bruge kommunens gravemaskine til at løfte ansatte.
Billederne viser den kommunale medarbejder på toppen af taget og i gravemaskinens skovl. Foto © : Arbejdstilsynet
Skrevet af Jens Betak
28. oktober 2019 06:25

Det var ikke det heldigste tidspunkt for Qeqqata Kommunia, at Arbejdstilsynet kom på besøg på et sted i bygden Kangaamiut nord for Maniitsoq, hvor kommunen var i gang med en opgave.

I juni kom en tilsynsførende gående og fik pludselig øje på en person, der stod i skovlen på en gravemaskine, der var i gang med at hejse skovlen og køre hen til et hus.

Kommunen havde nemlig et problem. Der var nogle, som havde hængt flag op på husets tag, men de havde dog glemt at tage flagene ned igen. Derfor fik kommunen til opgave at fjerne dem.

Flagene hang øverst på taget i en 4-5 meters højde. Men i stedet for at finde en stige for at komme op til flagene fik en kommunalt ansat den idé at hejse en kollega op på taget i skovlen på gravemaskinen.

Den idé var kollegaen med på, og på den måde kom den kommunalt ansatte op på taget, fik fjernet flagene og blev hejst ned igen.

Personen fra Arbejdstilsynet, der havde stået og set hele situationen, var dog ikke enig i, at det var den rigtige måde at klare den opgave på.

Den tilsynesførende talte derfor med de ansatte og skrev en rapport, hvor der står, at personen i skovlen var i fare for at falde ned eller at blive klemt mellem skovlen og taget. Arbejdstilsynet mener også, at det gør situationen værre, at føreren af gravemaskinen havde været ansat i en uge og dermed ikke havde lang erfaring med at føre kommunens gravemaskine.

På baggrund af episoden påbydes Qeqqata Kommunia derfor at stoppe med at bruge gravemaskinen til at løfte personer.