Qeqertat drøfter forebyggelse

Beboere i Qeqertat, et depotudsted nord for Qaanaaq, har haft besøg af kommunens forebyggelseschef og en konsulent. Her blev der lagt planer for støttegrupper til at forebygge og tale om følelser.
Skrevet af Oline I. Olsen
01. april 2011 13:24

- Jeg har fået meget ud af mødet, siger en beboer i Qeqertat, som synes hun har fået redskaber til at komme igennem den mørke vintertid.

- Vi har som alle andre brug for møder om forebyggelse. Før i tiden fik vi ikke besøg af forebyggelseskonsulenter, fordi der ikke er en helikopter, som lander i Qeqertat, men nu er de heldigvis begyndt at komme på besøg, siger Amalie Jeremiassen.

Forebyggelseschef i Qaasuitsup Kommunia Helga Nielsen og forebyggelseskonsulent Tukummeq P. Henson kørte henover isen i bil til Qeqertat og holdt et møde med nogle af de ca. 20 beboere.

Her blev Inuunerittas forebyggelsesprojekter og projekter, der fokuserer på tidlig indsats, fremlagt. Samtidig fik beboerne indsigt i Qaanaaq Politis arbejde.
Og på den baggrund har beboerne i Qeqertat nu sat sig for selv at lave forebyggelsesgrupper.

- De skal ud fra deres egne erfaringer danne grupper, for eksempel en rygestopsgruppe. Her kan en person, som har erfaring med rygestop i samarbejde med folk, der gerne vil holde op med at ryge, lave en gruppe. De vil så modtage materialer fra os om rygestop, og ud fra det kan de hjælpe hinanden med rygestop, siger Helga Nielsen.  

Og Amalie Jeremiassen er glad for ideen om grupper. Hun mener, at forebyggelsesmødet allerede har lettet hendes liv og tilmed har hun nu redskaber til at tale om følelser. For nu ved hun, hvordan de skal hjælpe hinanden, eller tale om følelser.

-    Jeg har det meget bedre med at leve her i Qeqertat nu. Når det er vinter og mørkt og solen ikke længere står op, så bliver det hårdt for mig. Det er mørkt. Det er meget svært at belyse vores hjem. Jeg frygter mørketiden, når den nærmer sig, så er livet ikke nemt, siger Amalie Jeremiassen. Det er meningen, at grupperne i Qeqertat skal være i kontakt med forebyggelsesafdelingen i Qaasuitsup Kommunia.