Efterladte fiskenet er livsfarlige for fisk og fugle

Efterladte fiskenet i havet er livsfarlige for fisk og fugle, der bliver fanget i dem, eller spiser små plastikrester fra fiskenettene.
Qassutit Foto © : Hans Arne Lyberth Sørensen
Skrevet af DR
12. juli 2017 13:30
Versionist Erna Lynge

Sådan lyder det fra Verdensnaturfonden, som vurderer at der ligger tonsvis af tabte fiskenet i de danske farvande.

Og ifølge Kristian Schyberg, der er miljøforsker på Roskilde Universitet, ved man alt for lidt om omfanget og konsekvenserne af de mange plastiknet, der flyder rundt i havet.

Der er lavet meget få undersøgelser af det problem, så der ligger en stor udfording for os i de kommende år, så vi kan få fastslået hvor stor betydning plastikforurening har i havet. Det har vi ikke et klart svar på endnu, siger Kristian Schyberg.

Een af de få undersøgelser af problemet fra DTU-Aqua, viser at 39 procent af torskene, og 23 procent af sildene i Nordsøen har spist mikroplast. 

Kristian Schyberg mener at man for eksempel med et pantsystem på fiskenettene, kan sikre at fiskerne altid tager deres fiskenet med hjem. 

Også hvis de for eksempel sidder fast i skibsvrag og går i stykker undervejs.

Man har hørt at fiskerne bare cutter linen, hvis nettet sidder fast. På Island har de taget et initiativ, for at undgå det. Man har indført et pantsystem for fiskenet, for at undgå at fiskerne bare lader deres net synke til bunds i vandet. Så har de rent faktisk en økonomisk motivation til at bringe deres net tilbage til land, sagde altså Kristian Schyberg fra DTU-Aqua til Danmarks Radio.