Qaanaaq og Illoqqortoormiut: Vi er glemte

Over halvdelen af alle dem, der har meldt sig som kandidater til Inatsisartut-valget, bor i Nuuk. Halvdelen af det nuværende Inatsisartut bor ligeledes i hovedstaden, og der er ingen repræsentanter fra yderdisktrikter som Qaanaaq og Illoqqortoormiut. Og det mærker man desværre tydeligt, mener to af de kandidater, der kommer herfra.
14. februar 2013 11:38

51 procent af alle de foreløbige kandidater til Inatsisartut-valget bor i hovedstaden. Og det selvom indbyggerne i Nuuk kun udgør 29 procent af landets samlede befolkning.

De dårligst repræsenterede byer er Illoqqortoormiut og Qeqertarsuaq, der indtil videre kun har en enkelt kandidat hver. Kandidaten fra Illoqqortoormiut, der stiller op for Atassut, hedder Erling Madsen.

- Altså vi føler os bare glemt herovre, kan Erling Madsen hurtigt slå fast.

- Indirekte vil det altid have en konsekvens, at man ikke har et valgt medlem i Inatsisartut herfra, siger han videre.

- Men må man ikke gå ud fra at Inatsisartut-medlemmerne arbejder for hele landet?

- Jamen det er det, de er valgt til. Men her i byen efterlyser vi, at man ind imellem fik besøg af de forskellige udvalgsmedlemmer og de enkelte Inatsisartut-medlemmer. Sådan som jeg har oplevet det gennem de sidste fire år har vi overhovedet ikke haft besøg af nogen Inatsisartut-medlemmer, siger Erling Madsen.

Også Qaanaaq føler sig overset af det nuværende parlament. Mads Ole Kristiansen, der stiller op for Siumut, er en ud af i alt tre kandidater til årets Inatsisartutvalg, der kommer fra Qaanaaq. Han siger:

- De har glemt os, og de lytter ikke når vi kommer med forslag.

Mads Ole Kristiansen nævner bl.a. Qaanaaq-fangernes forslag om størrelse på narhval- og hvalroskvoter, som ikke bliver lyttet til af politikerne.

Beslutningerne bliver truffet hen over hovedet på indbyggerne i Qaanaaq, mener han:

- De har aldrig spurgt os, og når de så vil ændre noget, laver de ændringerne for os uden at spørge os.

Mads Ole Kristiansen bedyrer, at han vil arbejde for hele Grønland, hvis han bliver stemt ind, men hvis det gælder sager der vedrører Qaanaaq, vil han ikke love altid at følge Siumuts linie:

- Så kan jeg ikke hele tiden være på partiets side, så kan jeg også vælge at følge min egen mening, siger Mads Ole Kristiansen.

Også Erling Madsen vil slå et slag for sin hjemby, hvis han bliver valgt den 12. marts:

- Jeg vil i hvert fald gøre mit til at oplyse de øvrige medlemmer om, hvordan vi egentlig har haft det de sidste fire år, hvor der har været en gevaldig nedgang på alle områder. Denne by tørster jo efter erhverv. Det har vi så forsøgt at arbejde henimod igennem mange år. Vi har bl.a. arbejdet på en bynær lufthavn, der kan sætte et gevaldigt spark i turismen. Eftersom vi ikke har noget valgt medlem af Inatsisartut er det svært at formidle videre til de øvrige medlemmer, siger Atassuts kandidat i Illoqqortoormiut, Erling Madsen.