Qaanaaq halter efter på internettet

Qaanaaq er et af de mest isolerede steder, ikke bare i Grønland, men i verden. Derfor er internettet et vigtigt redskab i undervisningen på byens skole, når eleverne skal rustes til et moderne Grønland og en global verden. Men de høje internetpriser er en hæmsko.
Skrevet af Rune Langhoff
17. september 2011 16:21

- For vores elever i Grønland og især i Qaanaaq, som har så mange geografiske og sociale forhindringer, som de skal overkomme for at komme videre i deres liv, skal internettet være en mulighed for at vise, hvad de kan. Det skal ikke være en begrænsning, som det nogle gange desværre er i skolen, siger Chris Paton, der er lærer på skolen i Qaanaaq og som bruger internettets muligheder meget i sin undervisning.

- Hvis eleverne skal kunne konkurrere om jobs her i Grønland og i udlandet i fremtiden, så er det vigtigt for dem, at de har kendskab til og færdigheder nok til at kunne begå sig på internettet.

Derfor har han blandt andet iværksat et samarbejde med en dansk skole, et amerikansk universitet og en frivillig britisk organisation, som alle kan lære børnene noget – og som kan bruge børnenes viden om Qaanaaq i deres eget arbejde.

Og så er han også manden bag en internetside, hvor man kan følge elevernes dagligdag i ord, video og billeder:

- Det giver forældrene mulighed for at følge med. Og det samme gælder deres søskende, som måske er på efterskole i Danmark eller Maniitsoq eller Qasigiannguit, der så kan se, hvad deres brødre og søstre eller hjemme i Qaanaaq, siger Chris Paton, der understreger at internetsiden også øger selvfølelsen på  skolen. 

- Det giver nemlig mulighed for at vise, at vi her i Qaanaaq har noget, vi gerne vil dele og er stolte af, selvom vi er en lille skole højt mod nord.

Generelt er et stort kendskab til internettet og de muligheder, det giver, også vigtigt for børnenes fremtid, mener Chris Paton.

- Den digitale verden er nået til Qaanaaq. De skal lære at bruge internettet med fornuft, så de får mest muligt ud af det. Det er nemlig nogle egenskaber, de vil komme til at bruge i deres professionelle liv.

Men, men, men, internet er dyrt og i Qaanaaq er adgangen meget begrænset. Flere af skolens projektet halter, fordi der er forment adgang til en række internetsider. Og derfor bør politikerne vågne op og give elever – især i yderdistrikterne – bedre muligheder for at lære internettet at kende. I skolen.  

- Jeg forstår godt, at det er dyrt at streame på internettet i Grønland, men det, som jeg er bange for, er, at vi bliver ved med begrænse vores elever i at udnytte internettet maksimalt, for så begrænser vi deres senere muligheder, når de skal på GU eller efterskole, hvor deres kompetencer ikke vil være på samme niveau som deres nye klassekammeraters, siger Chris Paton, der inden han kom til Qaanaaq var skolelærer i Uummannaq.

Du kan følge med i Qaanaaq-børnenes hverdag på takuukqaanaaq.blogspot.com