Qaanaaq-fanger: Hvordan skal vi klare regningerne?

Fryseren i Arctic Green Food’s indhandlingssted i Qaanaaq er kaput, og fangere kan ikke indhandle mattak af hvid- og narhvaler i den igangværende fangstsæson.
Skrevet af Karsten Sommer
29. juli 2009 16:52

Månederne juli og august er den vigtigste sæson for hvid- og narhvalfangst i Qaanaaq og omegn. Midt under indhandlingen af mattak til Arctic Green Food’s indhandlingssted i Qaanaaq, kunne frysehuset den 17. juli af en eller anden grund ikke længere fryse ind. Fangerne kan derfor ikke længere indhandle og de 6 medarbejdere på indhandlingsstedet må sendes hjem på grund af manglende beskæftigelse.

Fangere i Qaanaaq har i år en kvote på 79 hvid- og narhvaler. Uusaqqak Qujaukitsoq siger, at han kommer til at tabe en hel masse af sin indtjening på grund af problemet med mattak-indhandlingen.

- Vi ved ikke, hvordan vi kan klare alle de regninger, der vil komme, siger Uusaqqak Qujaukitsoq.

Driftslederen af indhandlingsstedet, Sofus Alataq, håber, at frysehuset vil komme til igen at fungere efter 10. august.

- Jeg havde ellers forsøgt at finde én, der har kendskab til installationerne i frysehuset, men forgæves så vi håber, at problemet vil blive løst, når en installatør kommer til byen den 10. august, siger Sofus Alataq.

Fangernes situation er desperat. Der er ikke mange sæler at fange omkring Qaanaaq, og der er heller ikke meget trøst at hente ved fangst af rensdyr og moskusokser. Eksempelvis har Uusaqqak Qujaukitsoq kun licens til at skyde 2 rensdyr og 1 moskusokse.