Qaanaaq-borgere er sikre på plutonium-sygdomme

Befolkningen i Qaanaaq er sikker på, at plutoniumforekomst i området er årsag til sundhedsgener.
Skrevet af Else Løvstrøm
12. november 2009 14:30

Det vækker glæde i Qanaaq, at Qaanaaq-borgerne nu skal sundhedstjekkes fra det nye år.

- Jeg er rigtig glad for denne beslutning, fordi de, der har været involveret i flyulykken og deres efterkommere, altid har kunnet mærke, at de har fået gener eller sygdomme, som de mener stammer fra plutoniumforureningen, siger byens tidligere borgmester Jens Danielsen.

Han har sammen med Hans Karlsen kæmpet for det sundhedstjek, som nu bliver en realitet. Selv er han ikke i tvivl om konsekvenserne af flyulykken:

- Folk lider af gigt, hudsygdomme og kræft. Mange har store problemer med dybe sår med betændelse på deres arme og ben, fortæller Jens Danielsen.

Da et fly med plutoniumbomber om bord forulykkede ved Pituffik i 1968 blæste det mod jagthytten i Narsaarsuk, som ligger på den anden side af Moriusaq. En undersøgelse har vist, at der stadig er plutonium på området. Derfor mener Jens Danielsen, at folk fra Moriusaq og Narsaarsuk og ikke mindst deres efterkommere skal have første prioritet for at blive undersøgt, fordi plutonium kan skade i flere generationer.

- Og den viden har skab utryghed blandt befolkningen. Det er derfor vi har kæmpet for, at befolkningen kan få en sundhedstjek siger Jens Danielsen.

Se indslaget i aftenens Qanorooq.