"Qaamaliaq" - nyt værested åbnet i Upernavik i dag

Børn og unge i Upernavik har gennem de sidste mange måneder spændt fulgt med i byggeriet af et hus, som skal være en ny klub for alle de 7- til 18-årige i byen. Søndag stod huset endelig færdigt - det hedder Qaamaliaq - Lysgiveren - og blev åbnet ved en festlighed her i eftermiddags.
Skrevet af Karsten Sommer
23. august 2009 18:02

Organisationen Red Barnet står bag projektet, Og Red Barnets programkoordinator for Grønland, Dorrit Hermann, nød eftermiddagens åbning af det ny børne- og ungdomshus.

- Det er gået rigtig godt med grønlandsk kaffemik. Den første time gik med den mere officielle åbning, med taler fra husets sponsorer og kommunen, og kl. 14 blev børnene, de unge og byens borgere så lukket ind, fortæller Dorthe Hermann.

- Ungerne er allerede i gang i computerputerrummet, og der er allerede nu god stemning. Det er jo det vi håber, at børn og unge vil føle at de med huset her, har et trygt sted at være, hvor de ikke bliver mobbet, og kan have det sjovt med deres kammerater.

- Vi er jo godt klar over at sådan et værested ikke løser alle børnenes problemer. Men det er et skridt på vejen. Vi håber at de, når de bliver voksne, vil huske tilbage på huset her, som et sted hvor de var trygge og glade, og havde det sjovt med deres kammerater. Og det virker allerede lovende. De ler og virker som om de allerede har taget huset til sig, slutter Red Barnets Dorthe Hermann.

I 2006 oplevede Upernavik en mindre bølge af selvmord blandt byens børn og unge. Red Barnet håber, at huset og dets aktiviteter blandt andet kan være med til at forebygge, at noget lignende skulle ske igen.

Om eftermiddagen bliver Qaamaliaq-huset åbent for omkring 50 børn, mens 50 unge kan benytte det om aftenen.