Putin advarer om ny missilkrise som under Den Kolde Krig

Ruslands præsident advarer amerikanerne mod at opstille langtrækkende missiler i Tyskland fra 2026.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, var søndag i Sankt Petersburg for at fejre den russiske flåde, og holdt her sin tale, hvor han advarede USA. Foto © : Dmitri Lovetsky/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
28. juli 2024 18:48

Ruslands præsident, Vladimir Putin, advarer i dag om, at hvis amerikanerne gennemfører planer om at opstille langtrækkende missiler i Tyskland, så vil Rusland opstillede lignende missiler, der kan ramme Vesten.

Tidligere i juli lød det fra USA, at landet vil demonstrere sit engagement i Nato og forsvaret af Europa ved at opstille blandt andet krydsermissiler og hypersoniske våben i Tyskland fra 2026.

- Hvis USA gennemfører sådanne planer, så vil vi opfatte det sådan, at vi er fri af forpligtelser fra tidligere aftaler i forbindelse med indsættelsen af mellemistancevåben og kortrækkende våben, sagde Putin i Sankt Petersborg, hvor han i dag overværende en flådeparade.

I en tale advarede Putin amerikanerne mod at indlede en missilkrise som under Den Kolde Krig.

De amerikanske planer blev lanceret ved et Nato-topmøde i Washington første i denne måned.

I aftalen mellem USA og Tyskland hedder det, at der er tale om en "episodisk udstationering" af Tomahawk-raketter, krydsermissiler af typen SM-6 og udvikling af hypersoniske våben. Men med henblik på en permanent stationering.

Våbnene har en rækkevidde, der går ud over, hvad der i dag findes i Europa.