Puisi-anke endnu ikke godkendt

Det er fortsat usikkert, om Selvstyret overhovedet kan få lov at anke afgørelsen i Puisi-sagen her et halvt år efter, at dommen blev afsagt.
Skrevet af Mads Fisker
06. juli 2011 06:18

Ifølge landsdommer herhjemme Søren Søndergaard Hansen har Østre Landsret i Danmark godt nok givet grønt lys, men nu skal landets øverste retsindsats afgøre spørgsmålet.

- Det har man så søgt om at få Højesteret til at tage stilling til; kan dommen ankes til Østre Landsret, siger Søren Søndergaard Hansen.

Sælprojektet Puisi A/S gik i år 2000 konkurs, og ved en længe ventet retssag blev samtlige bestyrelsesmedlemmer, revisionen og den tidligere direktør i februar ved Grønlands Landsret pure frifundet for deres ansvar over for både det daværende Hjemmestyre og konkursboet.

Landsdommer Søren Søndergaard Hansen lagde i sin kendelse vægt på, at det kulsejlede erhvervsprojekt var båret frem af endog særdeles stor politisk velvilje; men Selvstyret var langtfra tilfreds med kendelsen, som de mente var for kortfattet og ikke forholdt sig tilstrækkeligt til, at der reelt var tale om to sager.

Derfor valgte man altså i slutningen af februar at anke, men når det fortsat er usikkert, om afgørelsen overhovedet kan blive prøvet ved en højere instans, er det fordi lovgivningen blev ændret i 2010 - efter Puisi-sagen var indledt.

- Den tidligere retsplejelov, hvor det fremgik, at man kunne anke til Østre Landsret, blev jo ophævet. Den nuværende lov opererer ikke med Østre Landsret og opererer ikke med nogle overgangsregler. Det er det, der er problemet, siger Søren Søndergaard Hansen.

Trods uklarheden regner landsdommeren nu med, at Selvstyret får endnu et forsøg til at stille de sagsøgte til økonomisk ansvar i Puisi-sagen. Først i midten af august regner Søren Søndergaard Hansen i øvrigt med at have sin såkaldt supplerende redegørelse klar, som skal bruges til den eventuelle ankesag.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra nogle af de involverede instanser i det danske retsvæsen.