Psykiater: Vi kan ikke gardere os mod svært psykisk syge

Det, der skete i weekenden med trusler mod gymnasiet i Nuuk inspireret af skoleskyderi i USA, kunne vi ikke have garderet os imod.
Selv om vi bruger tvang over for psykisk syge, kan vi ikke gardere os mod ham, der truede GU, hvis man skal overholde menneskerettighederne, siger psykiater Pia Glyngdal. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
10. februar 2016 09:13

Sådan lyder vurderingen fra psykiater ved Dronning Ingrids Hospital, Pia Glyngdal.

Til gengæld prøver vi at hjælpe de skizofrene og andre alvoligt psykisk syge til ikke at nå derud, siger hun:

- Der er flere måder, hvor vi har kontakten med patienterne. For det første kan de gå i ambulatoriet her på Sana, de kan gå til distriktspsykiatrien, og for alle de mange, der bor uden for Nuuk er der mulighed for både byerne og bygderne at være tilknyttede til det lokale sundhedsvæsen, hvor der er psykiatriske kontaktpersoner. Og så har vi for det fjerde også telepsykiatri og kan skype med patienterne på kysten, fortæller psykiater Pia Glyngdal til KNR.

Læs også Mistænkt for trusler tilbageholdes i 25 dage

Afhængig af samarbejde

Men hjælpen til de psykisk syge er helt afhængig af, om de vil samarbejde med os, de kan jo sige nej, supplerer oversygeplejerske på psykiatrisk afdeling, Ann Birkekær Kjeldsen:

- Jeg kan se at både i distriktspsykiatrien ude på kysten og her i byen gør man rigtig meget for at prøve at holde kontakten. Men der skal også være en modtager, som vil os.

- Og vil patienten ikke det, giver den nye psykiatrilov fra 2012 os en lille mulighed for så at bruge tvang, forklarer oversygeplejerske, Ann Birkekær Kjeldsen:

- Og det er i forbindelse med, at en psykisk syg har været indlagt med en svær psykisk sygdom. Der kan man lave en koordinationsplan med dem, hvor man aftaler, at hvis de stopper med deres medicin, så har vi mulighed for at sætte en tvnagsindlæggelse i gang. Men det er den lille åbning vi har.

Læs også Sigtet for trusler havde barrikaderet sin lejlighed

Pårørende pligt til at reagere

Og den tvangsforanstaltning kan de pårørende også hjælpe med, for de har ifølge psykiatriloven pligt til at kontakte sundhedsvæsnet, hvis for eksempel et familiemedlem, der må antages at være sindssyg, ikke selv søger hjælp.

Noget som naalakkersuiiosq for sundhed Doris Jakobsen også fremhæver overfor KNR:

- Hvis man som pårørende til et psykisk sygt menneske er bekymret, kan man jo henvende sig til sygehuset, siger Doris Jakobsen blandt andet.

GU-trussel kunne ikke afværges

Men selv om vi bruger tvang over for de svært psykisk syge, kunne vi ikke have forhindret det, der skete i weekenden, understreger psykiater Pia Glyngdal.

Her sendte en paranoid skizofren ung mand, der havde fremskaffet sig et oversavet jagtgevær trusler mod gymnasiet i Nuuk inspireret af skoleskyderi i USA:

- Det kan man ikke, hvis vi skal overholde menneskerettighederne.

- Og det er lige præcis det, der er psykiatriens spændingsfelt, at på den ene side skal vi ikke gøre for meget. På den anden side skal vi ikke gøre for lidt. Og jeg tror, at det der skete i weekenden er et eksempel på lige præcis, at engang imellem kan vi ikke docere præcis rigtigt, hvor meget styr, der skal være på en patient.

Læs også Politiet evakuerer GU i Nuuk efter trussel 

- Jeg mener ikke, at vi skulle have gjort noget andet, fordi det er mennesker, og de er uforudsigelige. Ellers ville det være maskiner, siger overlæge i psykiatri på den psykiatriske afdeling på Dr. Ingrids Hospital, Pia Glyngdal.